NE POSTOJI KAZNA ZA KRŠENJE SAMOIZOLACIJE: Gojković spomenuo hapšenje i vanredno stanje
Zoran Gojković, Foto: Tanjug Printscreen

pravila karantina

NE POSTOJI KAZNA ZA KRŠENJE SAMOIZOLACIJE: Gojković spomenuo hapšenje i vanredno stanje

Na ponovljeno pitanje drugih novinara u vezi sa merom samoizolacije, Gojković je potvrdio da kazna za to ne postoji

Objavljeno:

U Srbiji u ovom trenutku ne postoji kazna za kršenje samoizolacije, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

On je na pitanje novinara nakon završene sednice Kriznog štaba kazao da je moguće da sanitarna inspekcija i policija vrate u izolaciju osobu koja ju je prekršila.

- U ovom trenutku po važećem zakonu kada ste pozitivni na korona virus od strane sanitarne inspekcije stiže nalog za izolaciju, odnosno samoizolaciju, u slučaju da ste pozitivni na virus. U slučaju da prekršite samoizolaciju tako što neko sazna da ste je prekršili, sanitarna inspekcija i policija su dužni da vas vrate u samoizuolaciju. Nažalost, onako kako pravnici naši tumače, ne postoji u ovom trenutku zakonska odredba, mera, kojom bismo kaznili nekoga za kršenje samoizolacije - kazao je.

U dodatnom pojašnjenju, rekao je da je moguće uhapsiti nekog i u zatvoru mu omogućiti karantin.

- U ovom trenutku ne postoji, osim da uhapsite nekog, sprovedete u zatvor i da mu omogućite karantin. To je svuda u svetu slično, nije samo kod nas tako - kazao je.

Na ponovljeno pitanje drugih novinara u vezi sa merom samoizolacije, Gojković je potvrdio da kazna za to ne postoji.

- Po važećem srpskom zakonu, možete lišavati ljude slobode, samo ako je proglašeno vanredno stanje. Mi se zalažemo za slobode i da nemamo vanredno stanje. Ali ako ne želimo da imamo vanredno stanje, hajde da poštujemo struku. Nema drugog puta, nema prečice. I da naučimo da živimo sa koronom i korona će živeti sa nama. Verujte mi, to će prirodno doći - rekao je on.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.