DA LI MOŽETE DA OTVORITE BOLOVANJE SA NALAZOM IZ PRIVATNE LABORATORIJE? Desetkovan broj građana koji idu na POSAO!
Kovid ambulanta, Foto: Printscreen/RTS

SVE IH JE VIŠE!

DA LI MOŽETE DA OTVORITE BOLOVANJE SA NALAZOM IZ PRIVATNE LABORATORIJE? Desetkovan broj građana koji idu na POSAO!

Ovih dana javljaju se i pacijenti sa drugim repsiratornim infekcijama i gripom.

Objavljeno:

Ovih dana od ukupnog broja pacijenata koji moraju na bolovanje trećina radi u javnim preduzećima. Kako u takvim okolnostima organizuju posao oni koji su najpotrebniji da bi grad funkcionisao?

Doktor Aleksa Živković radi i u Domu zdravlja na Čukarici, ali i u crvenoj zoni - u kovid ambulanti u Železniku. Ne pamti kada je otvarao ovoliko bolovanja, kojih je, kako kaže, skoro isto koliko i prvih pregleda u kovid ambulanti. Ovih dana javljaju se i pacijenti sa drugim repsiratornim infekcijama i gripom.

"Bolovanje se otvara na 14 dana u osnovi, to je neko vreme oporavka, međutim, dešava se do mesec dana, zavisi od godišta i konačne kontrole", kaže Dr Živković iz Doma zdravlja "Dr Simo Milošević".

Dolaze Beograđani da otvore bolovanje i sa analizama iz privatnih laboratorija.

"Prihvatamo te nalaze, ako su pozitivni dolaze kod nas za bolovanje, direktno u kovid ambulantu da ne bu išli kod izabranog lekara ili da ne bi dolazio neko od članova porodice", navodi Aleksa Živković.

Bolovanje se zaključuje isključivo kod izabranog lekara. U poslednjih desetak dana bolesno je radno sposobno stanovništvo od 20 do 55 godina. Doktor dodaje da je trećina njih zaposlena u državnom sektoru, ostali u privatnim firmama.

1 / 3 Foto: Printscreen/RTS

U Gradskoj upravi poslednjih dana raste broj zaraženih koronavirusom. Za sada to ne utiče na rad. Zahtevi se podnose elektronskim putem, a mogu se staviti u kutije koje su postavljene u holu Gradske uprave.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da se organizuju dežurstva, tvrdeći da zaposleni ne idu kući po nekoliko dana.

Stanje u ostalim komunalnim preduzećima: Beograd put, od 1.050 zaposlenih, 19 je pozitivno, jedan je u izolaciji. Osamdeset šest radnika Beogradskih elektrana je na bolovanju, šest u izolaciji.

U Beogradskom vodovodu i kanalizaciji 104 zaposlena su na bolovanju, što je tri i po odsto od ukupnog broja, u Zelenilu Beograd od 12.000 radnika, 30 je na bolovanju, a u Gradskom stambenom četvoro, dok dva zaposlena čekaju rezultate.

U ovim preduzećima kažu da za sada uspešno organizuju sve radne procese i imaju zamene za odsutne kolege. Ekipe Beogradskih elektrana smanjile su kontakte sa potrošačima, pre svega ulaske u stanove zbog merenja temperature.

U nekim preduzećima preraspodeljeno je radno vreme.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje kažu da nemaju podatke o tome koliko je osoba na bolovanju zbog kovida. Naknadu za sprečenost za rad do 30 dana isplaćuje poslodavac, a preko toga Fond.

Vesna Latinović iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje ukazuje da se razlog za sprečenost obavljanja posla uglavnom se navodi bolest, bez preciznih podataka da li je reč o kovidu. Dodaje da RFZO u tom slučaju isplaćuje 65 odsto zarade.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.