GRAĐANI SATIMA ČEKAJU ISPRED KOVID AMBULATNI: Ne smanjuju se redovi iako je minus, gužve i ispred privatnih klinika
Ilustracija, Foto: Printscreen RTS

kolaps zbog korone

GRAĐANI SATIMA ČEKAJU ISPRED KOVID AMBULATNI: Ne smanjuju se redovi iako je minus, gužve i ispred privatnih klinika

Specijalista opšte medicine dr Olja Petričanin kaže da je u privatnim zdravstvenim ustanovama slično lečenje kao i u državnom sektoru, osim što se na privatnim klinikama ne radi PCR test

Objavljeno:

Iako mnoge privatne klinike primaju pozitivne pacijente i vrše antigensko testiranje na koronavirus, građani ipak po nekoliko sati u redu čekaju ispred kovid ambulatni državnih domova zdravlja kako bi se testirali i pregledali kod izabranog doktora.

Razlog tome je PCR test, koji se ne radi u privatnim klinikama, a koji se jedino priznaje za određene situacije, a između ostalog i za dobijanje digitalnog zelenog sertifikata, piše "Objektiv".

Beograđanka M. R. (43), koja je više od sedam sati čekala ispred kovid ambulante Doma zdravlja „Dr Milutin Ivković” Palilula, za Objektiv kaže da ima svog privatnog lekara, ali da mora da obavi pregled u državnoj ambulanti da bi na osnovu dobijenog izveštaja dobila digitalni zeleni sertifikat.

– Pacijentima se otvara bolovanje u domovima zdravlja na osnovu pozitivnog testa na koronu koji je urađen kod privatnika, ali ti isti ljudi ne mogu da dobiju digitalni zeleni sertifikat na osnovu tog rezultata, odnosno na osnovu toga da su preležali bolest – kaže ova pacijentkinja.

1 / 4 Foto: Printskrin/RTS

PCR test samo u državnim ambulantama

Specijalista opšte medicine dr Olja Petričanin kaže da je u privatnim zdravstvenim ustanovama slično lečenje kao i u državnom sektoru, osim što se na privatnim klinikama ne radi PCR test.

– Mnoge privatne ustanove imaju kovid ambulante, tako da pacijenti mogu da pozovu telefonom i zakažu ili testiranje antigenskim brisevima ili pregled. S druge strane, ono što je moguće u državnom sektoru, a kod nas nije, to je PCR test, koji se u određenim situacijama priznaje, dok antigenski test ne, pa su građani prinuđeni da stoje i čekaju u redu – kaže dr Petričanin.

U privatnim ustanovama sve na zakazivanje

Prema rečima naše sagovornice, u privatnim zdravstvenim ustanovama sve se radi na zakazivanje.

– Pacijenti su uglavnom dugogodišnji i oni znaju – da bi izbegli čekanje, najbolje je da zakažu, ali nekada ne možete da izbegnete situaciju da neko dođe samo da se testira antigenskim testom. Postoji određeni broj pacijenata koji dođu nezakazani na vrata, pa to može i kod nas privatnika da napravi priličnu gužvu. Shodno nikad većem broju zaraženih pacijenata, i mi u našim kovid ambulantama imamo dosta kovid pozitivnih bolesnika, ali i onih koji imaju simptome koronavirusa, ali nisu pozitivni. Svi lekari opšte medicine, pulmologije, internisti i za infektivne bolesti rade punom parom i u privatnim ustanovama, dok u domovima zdravlja rade samo lekari opšte prakse - kaže dr Petričanin.

– U kovid ambulantama državnih domova zdravlja rade samo lekari opšte medicine, odnosno specijalisti opšte medicine. Inače, svi radimo laboratorijske analize. U privatnom sektoru je nekada moguće uraditi i dijapazon analiza u odnosu na krvnu sliku i CRP, naročito kod onih pacijenata kod kojih se razvijaju komplikacije, kada morate da tražite dodatne analize.

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.