U TOKU JE MEĐUNARODNI POPIS PTICA NA PODRUČJU VODENIH STANIŠTA: Posebna pažnja biće usmerena na 1 MESTU
Ptice, Foto: Zorana Jevtić

ISTRAŽIVANJE

U TOKU JE MEĐUNARODNI POPIS PTICA NA PODRUČJU VODENIH STANIŠTA: Posebna pažnja biće usmerena na 1 MESTU

Takodje je navedeno da je lov sveprisutan i predstavlja faktor ugrožavanja i stradanja ptica, pa su lokacije na kojima se ne puca ptice vodenih staništa izuzetno retke"

Objavljeno:

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) saopštilo je da do 30. januara organizuje i sprovodi Međunarodni popis ptica vodenih staništa, započet 8. januara, navodeći da je ovo istraživanje jedno od najstarijih i najmasovnijih aktivnosti praćenja brojnosti divljih ptica na svetu.

"Zahvaljujući dobro razvijenoj mreži članova, volontera i saradnika i ove godine ćemo obilaziti sva važna vodena staništa u zemlji i prebrojavati ptice. Nažalost, priroda i ptice ugroženi su komunalnim i industrijskim zagadjenjem voda, masovnim odlaganjem otpada uz obale i divljim šljunkarama koje uništavaju poslednja priobalna staništa uz velike reke", navedeno je u današnjem saopštenju.

1 / 4 Foto: EPA/TING SHEN

Posebna pažnja ove godine će biti posvećenai obilasku toka Zapadne Morave jer je to "sada naša najugroženija reka zbog izgradnje autoputa i menjanja desetina kilometara vodotoka.

Navedeno je i da su pojedini veliki ribnjaci, poznati kao izvanredno značajna staništa ptica, napušteni i isušeni, dok se istovremeno brojačima ptica ne dozvoljava obilazak nekih od aktivnih ribnjaka.

Takođe je navedeno da je lov sveprisutan i predstavlja faktor ugrožavanja i stradanja ptica, pa su lokacije na kojima se ne puca ptice vodenih staništa izuzetno retke".

Podaci koje ornitolozi u Srbiji prikupe na kraju se objedinjuju i šalju u svetsku bazu podataka koju vodi organizacija Wetlands International.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.