OVA SRPSKA SVETINJA JE DVA PUTA RUŠENA DO TEMELJA: Podignuta je još u doba kneza Lazara (FOTO)
Manastir Svetog Luke, Foto: Printscreen/RTs

MEŠTANI SU CRKVU IZNOVA DIZALI

OVA SRPSKA SVETINJA JE DVA PUTA RUŠENA DO TEMELJA: Podignuta je još u doba kneza Lazara (FOTO)

Pohranjene u glavnom hramu, čestice moštiju i delovi odežda svetih, uz ikone majke Božje i dve mirotočive, Svetog Luke i Svetog carevića Alekseja, najveće su blago manastira u kojem mnogi traže i pronalaze utehu

Objavljeno:

Manastir Svetog Luke u selu Bošnjane kod Varvarina, prema predanju podignut je u doba kneza Lazara i nastanjen svetogorskim monasima sinaitima. Dva puta je obnavljan, nakon što su ga Turci do temelja spalili u 15. i 19. veku. Oduvek poštujući ovo sveto mesto, meštani su crkvu iznova sazidali 1996. godine, da bi šest godina kasnije, dolaskom oca Alekseja, manastir doživeo renesansu.

Kao pravoslavni svetionik, sa mesta odakle zvuk njegovih 12 zvona kilometrima seže pozivajući na molitvu, uzdigao se manastir Svetog Luke. Čudesna svetinja pod čijim su okriljem četiri crkve, tri zvonika i konak, privukla je vernike, pa je glavni hram morao biti nadograđen.

Manastir
foto: Printscreen/RTS

"Ono što je zanimljivo jeste da se bratstvo trudilo, na čelu sa ocem Aleksejem, da sačuva staru crkvu, tako da je nova crkva obgrlila sa dva broda i nadvisila staru crkvu Svetog Luke. Oltarski prostor je trikonhos, a na zapadu imamo spoljnu pripratu koja nadvisuje zvonik, koji je imala i stara crkva, samo što je sad znatno veći i monumentalniji", rekla je Zvezdana Lazarević, istoričar umetnosti i autor monografije o manastiru Sveti Luka.

Manastir
foto: Printscreen/RTS

Takav je i novi konak sa radionicom u prizemlju, u kojoj otac Luka spravlja sapune i lekovite meleme, među kojima je lovorov najtraženiji.

"On ima tri sastojka. Vazelin, domaće ulje maslinovo i lovorovo ulje. I taj lovor se pokazao veoma dobar kod ljudi koji imaju problema sa disanjem ili nekim plućnim problemima, pogotovo sad u ovo zadnje vreme," napomenuo je monah Luka.

Manastir
foto: Printscreen/RTS

Pohranjene u glavnom hramu, čestice moštiju i delovi odežda svetih, uz ikone majke Božje i dve mirotočive, Svetog Luke i Svetog carevića Alekseja, najveće su blago manastira u kojem mnogi traže i pronalaze utehu.

"Svi smo zavoleli ovu svetinju od prvoga dana. I jeste čudesna. Ostaje da sačekamo još jedno proročanstvo da se ispuni. To je dolazak carskog zvona iz Rusije. I verujemo da će i to biti, kako nam je najavljeno, april, maj ove godine", napomenuo je arhimandrit Aleksej Bogićević, iguman manastira Sveti Luka.

Manastir
foto: Printscreen/RTS

Za jedinstveno zvono, težine 15 tona, gradiće se nov zvonik, sa crkvom Svetih careva, potvrdom neraskidivih srpsko-ruskih veza i želje za susretom sa svom duhovnom braćom.

"Sve dok možemo da se vidimo to je za nas radost, to nas vodi u Carstvo Božje. Ja tu poruku dajem za rođenje Hristovo. Da mi gledamo u oči jedni druge i da naš pogled zagreje srce onoga koga pogledamo, radosnim pozdravom Hristos se rodi, vaistinu se rodi", rekao je arhimandrit Bogićević.

1 / 6 Foto: Printscreen/RTS

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.