VAŽNO SAOPŠTENJE PIO FONDA! Od januara slede nova PRAVILA
Šalter, Foto: Dado Djilas

obratite pažnju

VAŽNO SAOPŠTENJE PIO FONDA! Od januara slede nova PRAVILA

PIO fond dao je detaljno uputstvo građanima kakva će pravila važiti od 2022. godine

Objavljeno:

Od uplate za januar 2022. godine važe nove osnovice osiguranja, koje su za 8,72% više u odnosu na prethodnu godinu i građani mogu da se opredele za jednu od 13 osnovica osiguranja, nezavisno od stručne spreme koju imaju.

Po Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, najniža osnovica osiguranja iznosi 35 odsto prosečne republičke zarade za prethodnih 12 meseci, a najviša pet prosečnih plata. Doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje je 25 odsto, što znači da će se mesečni izdatak za samostalnu uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje kretati u rasponu od 7.720,00 do 110.285,00 dinara.

PIO fond
foto: Nebojša Mandić

Iznosi osnovica osiguranja i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje važe za celu 2022. godinu i dostupni su građanima na sajtu Fonda i na oglasnim tablama u filijalama. Podsećamo građane koji se opredele za samostalnu uplatu doprinosa po osnovu člana 15 Zakona o PIO da je rok dospelosti 15. u mesecu za prethodni mesec. Jednom izabrana osnovica može se promeniti, pod uslovom da se podnese novi zahtev. Takođe, građani koji ne žele više da uplaćuju samostalno doprinose u obavezi su da podnesu zahtev za prestanak uplate, navodi PIO fond u saopštenju.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.