"DOŠLO JE DO PROBOJA IMUNITETA, TREBA OGRANIČITI JAVNA OKUPLJANJA!" Dr Jovanović o novom talasu
Ilustracija, Foto: Profimedia, Printscreen

"treba da ograničimo okupljanja"

"DOŠLO JE DO PROBOJA IMUNITETA, TREBA OGRANIČITI JAVNA OKUPLJANJA!" Dr Jovanović o novom talasu

Govoreći o predstojećim proslavama praznika, Jovanovićeva kaže da je medicinski deo Kriznog štaba za to da se ograniče javna okupljanja

Objavljeno:

Epidemiološka situacija zbog korona virusa u zemlji je vrlo nepovoljna, gledajući brojke, vrlo veliki broj inficiranih na dnevnom nivou. Dobro je da većina pacijenata ima blažu kliničku sliku, koja ne zahteva hospitalizaciju. Nije došlo do velikog opterećenja našeg zdravstvenog sistema, između 1,5 do 2 odsto inficiranih se hospitalizuje na dnevnom nivou kaže prof. dr Tanja Jovanovićeva, virusolog Medicinskog fakulteta i članica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

Ona je podsetila da osim omikrona soja i delta soj cirkuliše u zemlji.

Omikron
foto: EPA-EFE/ Hilda Ríos, Twitter printscreen

Prof. dr Jovanović očekuje, kao posledica proslave novogodišnjih praznika, sve veći broj inficiranih, kao i onih koji imaju težu kliničku sliku.

Jovanovićeva kaže da smo u zimskom periodu kada su respiratorne infekcije česte, te da se u cirkulaciji osim korona virusa, nalaze i drugi respiratorni virusi, kao i da su slični simptomi.

- Nema potrebe da se opterećuju toliko kovid ambulante, s obzirom na to da je veliki broj inficiran i ima kliničku sliku, zadovoljava kriterujeme slučaja za koje je neophodna da se radi dijagnostika. Tokom epidemije postoji jedno pravilo: ukoliko se potvrde prvi slučajevi nekog oboljenja, onda nije neophodno raditi dalju dijagnostiku, izuzev ako ti pacijenti ne zahtevaju bolničko lečenje - kaže ona za RTS.

Dodaje da u slučaju lakših simptoma, treba ostati kod kuće, koristiti simptomatsku terapiju.

- Obično su to niže temperature između 37 i 38, treba uzimati lekove koji snižavaju temperaturu, vitaminske suplemente i pravilnu ishranu. To je prvi savet. Ukoliko simptomi ne prolaze za nekoliko dana, potrebno je sprovesti kompletnu dijagnostiku i dalji tretman u zavisnosti od nalaza - navodi doktorka.

Prema njenim rečima, sa pojavom novih varijanti virusa, dolazi i do promene kliničke slike.

- Sa pojavom omikrona javlja se blaža klinička slika, ali ne kod svih pacijenata. Imamo grupu pacijenata koji su stariji i koji imaju određene komorbiditete, koji nisu vakcinisani i koji mogu, pored infekcije omikron sojem, da razviju težu formu bolesti. Ne treba ignorisati, zanemariti omikron varijantu - dodaje Jovanovićeva.

Ističe da je poznato da omikron izaziva blažu kliničku sliku, te da osobe koje su vakcinisane mogu da budu inficirane.

- Došlo je do proboja imuniteta. Međutim, vakcinisane osobe, pogotovo one koje su primile buster doze, su dosta dobro zaštićene od samog oboljenja, ali nisu zaštićene od infekcije: imaju asimtomatske ili blagu infekciju - kaže doktorka.

Govoreći o predstojećim proslavama praznika, Jovanovićeva kaže da je medicinski deo Kriznog štaba za to da se ograniče javna okupljanja.

- Ne znam da li ćemo uspeti da realizujemo taj zahtev. To je jedan od preduslova kako bi stali na rep ovog petog talasa - zaključuje virusološkinja i članica Kriznog štaba Tanja Jovanović.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.