METEOROLOG ĐURIĆ NAJAVIO ZAHLAĐENJE: Sa plus 19 u minus! Na Badnji dan naoblačenje sa kišom, za Božić moguć i sneg
Đorđe Đurić meteorolog, Foto: Beta/Emil Vas/Espreso/Emilija Jovanović

vremenska prognoza

METEOROLOG ĐURIĆ NAJAVIO ZAHLAĐENJE: Sa plus 19 u minus! Na Badnji dan naoblačenje sa kišom, za Božić moguć i sneg

U severnim i zapadnim predelima Srbije i u Beogradu, jutro će biti najtopliji deo dana, jer se tokom dana očekuje dalji pad temperature

Objavljeno:

U Srbiji smo danas na početku januara doživeli i prolećnih 19 stepeni, a meterolozi najavljuju već od 6. januara, na Badnji dan, zahlađenje, a zatim i snežne padavine za vikend.

Đorđe Đurić, meteorolog, kaže za „Blic“ da je početak ove godine veoma topao zbog uticaja termičkog grebena po visini sa jugozapada, uz konstantni priliv veoma tople vazdušne mase sa jugozapada i sa Mediterana, pa su temperature i za 10 do 15 stepeni više od proseka za ovo doba godine.

Međutim, preko severne Evrope premešta se veoma prostran ciklon, a u Đenovskom zalivu i na severu Italije formirao se sekundarni ciklon, vazdušni pritisak u Srbiji je u osetnijem padu i to će biti uvod u pogoršanje vremena koje je pred nama.

- U toku večeri i noći na severu Srbije očekuje se naoblačenje sa kišom. U četvrtak se preko Srbije očekuje premeštanje hladnog fronta, pa se u Srbiji očekuje oblačno sa kišom, na planinama sa susnežicom i snegom. Na jugu i istoku ujutro i pre podne biće suvo sa sunčanim intervalima, a posle podne očekuje se naoblačenje sa kišom, dok se istovremeno na severu očekuje prestanak padavina-kaže Đorđe Đurić.

Hladni front usloviće i prodor osetno hladnije vazdušne mase sa severa. Jutarnja temperatura biće od 0 na jugoistoku do 6 stepeni na severozapadu Srbije, u Beogradu 5 stepeni, maksimalna dnevna od 2 na severozapadu i zapadu do 14 stepeni na jugoistoku Srbije, krajem dana i u tim predelima u osetnijem padu, u Beogradu na 3 stepena.

U severnim i zapadnim predelima Srbije i u Beogradu, jutro će biti najtopliji deo dana, jer se tokom dana očekuje dalji pad temperature. U toku noći na severu Srbije biće suvo, a u ostalim predelima sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom, dok će ponegde i u nižim predelima južne i centralne Srbije kiša preći u susnežicu i vlažan sneg.

Na dan Božića, u petak na severu Srbije ujutro će biti vedro, uz umeren mraz, a u ostalim predelima oblačno sa slabom kišom, susnežicom i snegom. Tokom dana u svim predelima biće suvo. Jutarnja temperatura biće od -5 na severu do 2 na jugoistoku i istoku Srbije, u Beogradu -1, a maksimalna dnevna od 2 na severu do 7 na istoku Srbije, u Beogradu do 3 stepena, najavio je Đurić.

U petak uveče u Srbiji se očekuje izraženiji vazdušni pritisak, a u košavskom području duvaće jak jugoistočni vetar. Ipak, on će već u subotu posle podne oslabiti i vetar će biti u skretanju na severozapadni.

-Tokom vikenda Srbiju će zahvatiti novi oblačni sistem, uz prodor hladnog fronta. Za vikend i u u ponedeljak biće oblačno sa snegom, u nižim predelima na jugu, jugoistoku i istoku biće i kiše i susnežice. Maksimalna temperatura biće od 0 na severu do 6 stepeni na istoku Srbije, u Beogradu do 1-2 stepena – kaže meteorolog Đurić.

U brdsko-planinskim predelima očekuje se 10 do 30 cm snega, a uslova za formiranje manjeg snežnog pokrivača biće i u nižim predelima Srbije i u Beogradu, a uglavnom bi se formirao pokrivač 1 do 10 cm. Sneg bi bio vrlo mokar i težak, jer temperatura bi i dalje u većini predela bila oko ili iznad 0°C.

Od utorka možemo očekivati uglavnom suvo vreme. Temperature će biti u skladu sa kalendarom i tokom jutra se očekuje slab do umeren mraz, a tokom dana temperature od 1 do 5 stepeni.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.