NARODNA METEOROLOŠKA PREDVIĐANJA! Veruje se da kakvo vreme bude na Badnji dan takva će biti GODINA, a OVO nas čeka!
Ilustracija, Foto: Rina.rs

običaji i verovanja

NARODNA METEOROLOŠKA PREDVIĐANJA! Veruje se da kakvo vreme bude na Badnji dan takva će biti GODINA, a OVO nas čeka!

Mnogi paganski običaji i verovanja prenosili su se sa kolena na koleno. Srbi su neke od njih sačuvali do dana današnjeg, ponajviše ono koje se vezuje za Badnji dan.

Objavljeno:

Kroz vekove, mnogi paganski običaji i verovanja prenosili su se sa kolena na koleno. Srbi su neke od njih sačuvali do dana današnjeg, ponajviše ono koje se vezuje za Badnji dan.

1 / 4 Foto: Profimedia

Ako se na Badnji dan nakupi dosta pepela na badnjaku koji gori na ognjištu, veruje se da će zima biti jaka sa dosta snega.

Loženje badnjaka je u vezi sa ognjem i ognjištem. To je središnji element simbolike rađanja novog sunca jer je i Badnji dan odmah posle kratkodnevnice. Mladi hrast je spaljivanjem davan ognju radi nove godine, a pregršti varnica bacanih u nebo su najavljivale mnogo roda i prinosa.

I seča badnjaka ima svoju pagansku simboliku. Ako varnice iz badnjaka iskaču same iako niko ne džara po vatri, veruje se da će biti dosta meda.

Za četvrtak, 6. januar, očekuje se zahlađenje sa kišom , uz pad temperature tokom dana, pa kiša može preći u susnežicu i sneg, pre svega na zapadu Srbije. Na jugu Srbije će biti toplije i suvo u većem delu dana. Očekivane maksimalne temperature od 5°C na severu do 13°C na jugu Srbije, a minimalne temperature uveče od 0°C na zapadu i severu do 6°C na jugu Srbije. Uveče suvo na severu, a u zapadnim i centralnim predelima susnežica i sneg. Temperatura u 22h od 0°C do 6°C.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.