BUDITE NA OPREZU
NA BADNJI DAN SLUŽITE SUVO VOĆE, ALI ONO UOPŠTE NIJE ZDRAVO: Na OVO obavezno PRIPAZITE
Suvo voće u sebi ima ogroman broj vlakana i hranljivih materija, pa i bez obzira na njegovu smanjenu količinu, predstavlja energetsku bombu
Sutra dočekujemo Badnji dan, dan uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika- Božića. Mnogi su već uveliko smislili kako će im izgledati božićna trpeza, a ono što je neizostavno na njoj su svakako slatkiši.
Pored ukusnih kolača, torti i oblandi, sastavni deo trpeze je i suvo voće.
Suvo voće ima i uobičajen način serviranja, a važno je i da sve bude lepo servirano. Međutim, da li je ono toliko zdravo koliko i mislimo ili ipak postoji nešto što ne znamo?
Suvo voće u sebi ima ogroman broj vlakana i hranljivih materija i kad im se oduzme voda, i bez obzira na njegovu smanjenu količinu, predstavlja energetsku bombu.
Najbolji primer za to je suva kajsija gde u pola šolje ovog suvog voća ima 4,7 grama vlaka, dok u istoj količini sveže ima samo 1,6grama. Suvo voće je dobar izvor antioksidanata i vitamina B.
Istraživanja su pokazala da osobe koje konzumiraju suvo voće imaju zdravije navike u ishrani i manju telesnu masu. Svakako treba imati na umu da je procenat šećera kod suvog voća veći nego kod svežeg. Zbog toga neki ljudi moraju da budu oprezni kada konzumiraju suvo voće. Na primer, šolja svežeg grožđa ima 23 grama šećera i 104 kalorije, dok ista količina suvog grožđa ima 116 grama šećera i 5 puta više kalorija.
Kada je konzumiranje suvog voća u pitanju, preporučuje se 15 grama ovakvog voća po obroku. Suvo voće može da bude jako zdrava užina, posebno ako je kombinovano sa orašastim voćem. Ako želite da smršate, vodite računa da ograničite unos suvog voća kako ne biste usporili proces sagorevanja masti.
Izbegavajte suvo voće kojem je u procesu sušenja dodat šećer, što je slučaj sa ananasom i drugim kandiranim voćem. Ako ste osetljivi na neke konzervasne ili imate astmu, birajte organske proizvode koji ih ne sadrže.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!