SRBI NE SLAVE ODUVEK BOŽIĆ 7. JANUARA: Evo kada se pre slavio ovaj praznik!
Ilustracija, Foto: Vladimir Sporčić, Nebojša Mandić

kako je nova godina pretekla božić

SRBI NE SLAVE ODUVEK BOŽIĆ 7. JANUARA: Evo kada se pre slavio ovaj praznik!

Ono što je zapravo najvažnije u ovoj priči jeste da su pre okončanja Prvog svetskog rata država i crkva vreme računale po istom, julijanskom kalendaru, pa je Božić proslavljan isključivo 25. decembra

Objavljeno:

Država i crkva su do kraja Prvog svetskog rata vreme računale po julijanskom kalendaru i rođenje Hristovo slavilo se 25. decembra, a onda je 1919. država prešla na gregorijanski kalendar

Pre Drugog svetskog rata Nova godina je kod Srba bila u senci mnogo važnijeg verskog praznika, koji je ujedno bio i centralni događaj tokom godine, a to je Božić. Prema zvaničnom državnom kalendaru, on se nije proslavljao 7. januara, već 25. decembra, odnosno pre Nove godine, piše Istorijski zabavnik.

Doček Nove godine, pa i sama Nova godina praznik je koji je danas postao najpopularniji, ne samo kod nas već i u celom svetu, a ljudi se za slavlje pripremaju i po nekoliko dana. Nekada je to bilo mnogo drugačije, a o tome najbolje svedoče novine od pre jednog veka, koje 1. januara činjenicu da je upravo nastupila "nova godina" pominju stidljivo, nikada na naslovnoj strani, već tek na četvrtoj ili petoj strani. O "dočeku Nove godine" nema ni govora.

Nova godina
foto: Profimedia

Ono što je zapravo najvažnije u ovoj priči jeste da su pre okončanja Prvog svetskog rata država i crkva vreme računale po istom, julijanskom kalendaru, pa je Božić proslavljan isključivo 25. decembra.

Tako su za ovaj praznik nekada štampani specijalni brojevi novina, prepuni čestitki, prazničnih oglasa i reklama za moguće poklone, a štampa obično nije izlazila 25. i 26. decembra. U takvim prazničnim brojevima narodu su Božić čestitali kralj i patrijarh, a bilo je i oglasa viđenijih građana, kojima su oni upućivali najlepše želje svojim kolegama i prijateljima.

Uvođenje novog, gregorijanskog kalendara, dogodilo se odmah posle Prvog svetskog rata, 1919. godine. Srpska pravoslavna crkva je nastavila da obeležava praznike na dotadašnji način, pa je ova godina postala prva kada se dogodilo da se Nova godina u Srbiji slavila pre Božića. Ovo se zadržalo sve do današnjih dana.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.