DR ĐERLEK OTKRIO KAKO OMIKRON UTIČE NA VAKCINU: Spomenuo i BUSTER DOZU
Mirsad Đerlek, Foto: Printscreen / Kurir TV

PANDEMIJA

DR ĐERLEK OTKRIO KAKO OMIKRON UTIČE NA VAKCINU: Spomenuo i BUSTER DOZU

Bez obzira što nismo uspeli u većem obimu da ubedimo građane za vakcinaciju prvom i drugom dozom, ne znači da nismo uradili dobru stvar sa trećom dozom i da tako treba da nastavimo

Objavljeno:

Omikron soj već je u Srbiji, brojevi su u porastu, poslednje brojke pokazuju 5224 nova slučaja, čak 200 odsto više nego pre nedelju dana, a od ranije znamo da vakcine imaju vek trajanja. Analizom je ustanovljeno da se Sinofarm može dati već posle četiri meseca, ostale već posle pet meseci, a kako je sa trećom buster dozom napravljen dobar potez, lekari kažu da se uveliko razmišlja i o četvrtoj dozi. Da li će nezaustavljiv rast brojki uticati na to da ovo razmišljanje vrlo brzo preraste u odluku?

Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja kaže za „Blic“ da se već razgovora i o četvrtoj dozi upravo zbog toga što efektivnost vakcina opada sa pojavom novih sojeva.

Koronavirus, Sajam, Vakcina, Vakcinacija
foto: Emilija Jovanović

-Bez obzira što nismo uspeli u većem obimu da ubedimo građane za vakcinaciju prvom i drugom dozom, ne znači da nismo uradili dobru stvar sa trećom dozom i da tako treba da nastavimo. Evidentno je da nam je potrebna i četvrta doza. U ovom trenutku Komitet za imunizaciju kao najstručnije telo u našoj zemlji sastavljeno od najvrsnijih stručnjaka virusologa, imunologa, epidemiologa, razmatra tu mogućnost. Evo vidimo da je Izrael već počeo da daje četvrtu dozu starijim od 60 godina sa velikim komorbiditetima, i verovatno će i u našoj zemlji u zavisnosti od epidemijske situacije Nacionalni komitet doneti najbolju odluku, objašnjava dr Đerlek.

U ovom trenutku se i dalje razmišlja, dodaje on, i kaže da u ovom momentu nije još uvek ništa doneto, ali se svakako o tome uveliko priča i razmatra kako bi se donela prava odluka koja će stupiti na snagu u pravo vreme.

1 / 7 Foto: Emilija Jovanović

-Upravo zbog toga što svaki novi soj smanjuje efektivnost vakcina na koju smo mi upozoravali, potrebne su buster doze. Ono što je bitno, postojeće vakcine još uvek dobro reaguju na nove sojeve, i moramo apelovati na ljude da se u što većem procentu vakcinišu. Buster je neophodan. Ono što je dobro, da smo uvek i na vreme dali vakcine kada je trebalo. Podsetimo se, da su svi kasnili sa trećom dozom, recimo Portugal i Danska su imali 80 i 85 odsto ljudi sa prvom i drugom dozom, ali su kasnili sa trećom, pa su imali pune bolnice kada je istekla vakcina drugom dozom. Oni nisu na vreme počeli sa trećom za razliku od nas. Ja čvrsto verujem u naše stručnjake i mislim da će Nacionalni komitet odrediti tačan tajming kada ćemo krenuti u vakcinaciju sa četvrtom dozom kao i to koje biti populacione grupe. Takođe verujem da ćemo u 2022.uspeti da završimo priču sa korona virusom, zaključuje dr Đerlek.

Naime, prema poslednjim podacima u Srbiji je zaključno na dan 19. decembar vakcinisano ukupno 3.099.614 punoletnih građana. Od tog broja, tri doze vakcine primilo je 1.642.593 građana.

Što se tiče onih kojima polako ističe „treća“ doza, ono što je poznato od podataka je da je do 30. septembra treću dozu primilo 552.636 građana Srbije, a u prvoj polovini oktobra 199.413 građana, što bi značilo da bi negde od sredine januara do početka marta svoju četvrtu dozu, možda trebalo da primi 753.049 građana.

Mirsad Đerlek
foto: Printscreen / Kurir TV

Još uvek je aktuelna treća doza

Član Kriznog štaba, virusolog dr Tanja Jovanović, objasnila je za „Blic“ pre nekoliko dana, što se tiče četvrte doze, da je za sada aktuelna treća doza vakcine, za koju je pokazano da vrlo dobro podstiče specifičan imunitet protiv infekcije i drži ga na vrednostima koje nas dosta dobro štite.

-Treća doza vakcine povećava nivo antitela ali i imunitet posredovan limfocitima. Koja i kada će sledeća doza vakcine biti preporučena zavisi od dalje cirkulacije virusa i njegovih mutacija. Ona se već preporučuje osobama sa neadekvatnim ili oslabljenim imunitetom koje ni posle treće doze nisu razvile adekvatan vakcinalni imunitet, objasnila je profesorka Jovanović.

Da li ćemo se vakcinisati svake godine?

Epidemiolog I član Kriznog štaba, prof.dr Branislav Tiodorović u novogodišnjem intervjuu za “Blic” istakao je da ćemo verovatno doći u situaciju da ćemo se vakcinisati jednom godišnje kao protiv gripa.

-Ali sada moramo biti svesni nekih stvari, jer ako pogledamo Izrael, tamo je uvedena četvrta doza. A zašto? Pa oni su prvi počeli da se vakcinišu, prvi su imali masovnu vakcinaciju. Treća doza im je mnogo značila, ali videli su da postoji proboj imuniteta a to znači da i taj procenat nije bio garancija. Jer, ako postoji i 10 odsto stanovništva koje nije vakcinisano, virus tamo kruži i dobija nove forme, i sad oni su uveli četvrtu dozu. Mislim da ćemo i mi na proleće da uvedemo četvrtu dozu. Jer što je više vakcinisanih, više smo zaštićeniji, izjavio je profesor Tiodorović.

KBC Zemun, Vakcinacija, Treća doza, Poliklinika KBC Zemun, Vakcina, Sinofarm
foto: Aleksandra Čolić

Izrael počeo sa četvrtom dozom

Četvrta doza vakcine protiv kovida-19, nedelju dana od davanja, povećava nivo antitela pet puta, izjavio je danas izraelski premijer Naftali Benet pozivajući se na preliminarne rezultate jedne izraelske studije.

"Nedelju dana nakon davanja četvrte doze znamo sa većim stepenom sigurnosti da je ta doza bezbedna", izjavio je Benet u Medicinskom centru Šeba, koji daje drugu buster dozu u sklopu ispitivanja među svojim osobljem, a usred porasta slučajeva inficiranih omikron sojem.

Izrael je jedna od prvih zemalja u svetu koja je počela sa davanjem treće doze vakcine, a sada daje četvrtu dozu vakcine "Fajzer/Biontek" ljudima starijim od 60 godina, zdravstvenim radnicima i pacijentima sa oslabljenim imunitetom.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.