DANAS SE OBELEŽAVA SVETA VELIKOMUČENICA ANASTASIJA: Veruje se da za pomoć treba izgovoriti OVU MOLITVU
Važan datum, Foto: Vikipedija / Javno vlasništvo

BITAN DATUM

DANAS SE OBELEŽAVA SVETA VELIKOMUČENICA ANASTASIJA: Veruje se da za pomoć treba izgovoriti OVU MOLITVU

O životu svete Anastasije se malo toga pouzdano zna

Objavljeno:

Srpska pravoslavna crkva danas obeleževa Svetu Anastasiju Uzorešitelnicu, a ovu svetiteljku, koja je bila jedan od stvaralaca istorije i kulture hrišćanske Evrope, poštuju i vole i pravoslavci i rimokatolici.

O životu svete Anastasije se malo toga pouzdano zna, ali veruje se da je rođena u Rimu u bogatoj porodici oca paganina i majke hrišćanke. Od malih nogu Anastasija se okrenula ljubavi ka Gospodu, a čak i kada ju je otac primorao da se uda za neznabožačkog vlastelina, bila je rešena da ostane devica.

Ona je iz dana u dan tražila izgovor u ženskoj bolesti, a nije poklekla ni kada je mučena glađu i zatvorom. Još gore mučenje pretrpela je kada je njen suprug saznao da ona tajno odlazi u tamnice kako bi posetila hrišćanske mučenike. No, nakon nekog vremena on se udavio prilikom posete Persiji, a oslobođena stega braka, Anastasija je počela da služi hrišćanima i da sirotinji deli novac od svog velikof nasledstva.

Ova svetiteljka se potom zaputila u Makedoniju, gde je takođe pomagala progonjenim hrišćanima. Ubrzo je prepoznata kao hrišćanka, pa je uhvaćena i vođena je na saslušanja i mučenja kod raznih sudija. Jedan načelnik je čak želeo da ima nasilne odnose sa njom, ali je Bog spasao Anastasiju; on je iznenada oslepeo i umro.

Anastasija je osuđena na smrt glađu, pa je provela 30 dana u tamnici bez hrane, hraneći se jedino suzama i molitvom. Nakon toga, stavljena je u lađu sa još nekoliko hrišćana, da bude potopljena, ali ju je Bog i od te smrti sačuvao. Na kraju nastaradala je 304. godine, veruje se u Sirmijumu, današnjoj Sremskoj Mitrovici, i to tako što je nad ognjem bila privezana nogama i rukama za četiri koca.

Veruje se da sveta Anastasija pomaže ženama u nevolji, da štiti od zamki zlih sila, od bolesti, da nudi spas kada osećate da ste zapeli u lošim okolnostima i da se vrtite u začaranom krugu, a na današnji dan treba otići u crkvu i pomoliti se ovoj svetiteljki.

Evo i molitve kojom treba da joj se obratite:

O, mnogostradalna i premudra velikomučenice Hristova Anastasija! Ti dušom na nebu kraj Prestola Gospodnjeg stojiš, i, datom ti od Boga blagodaću, na zemlji mnoge isceljuješ. Prizri milostivo na ljude koji pritiču moštima tvojim s molitvom za pomoć, uznesi Gospodu svete molitve za nas, grešne, i izmoli grehova naših otpuštenje, bolesnima iscelenje, nevoljnicima i paćenicima brzu pomoć. Umoli Gospoda da nam svima podari hrišćansku končinu i dobar odgovor na Strašnom sudu Svome, da se udostojimo da skupa s tobom slavimo Oca i Sina i Svetoga Duha u sve vekove. Amin!

Bonus video:

(Espreso / Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.