JEDNA VRSTA RAKA JE SVE ČEŠĆA KOD MUŠKARACA, OVO SU SIMPTOMI KOJI TREBA DA VAS ZABRINU: Dr Džamić objasnio
Džamić, Foto: YoutubePrintscreen/RTS Ordinacija - Zvanični kanal

OBRATITE PAŽNJU

JEDNA VRSTA RAKA JE SVE ČEŠĆA KOD MUŠKARACA, OVO SU SIMPTOMI KOJI TREBA DA VAS ZABRINU: Dr Džamić objasnio

Urolog je govorio i o uticaju korone na plodnost muškaraca

Objavljeno:

Direktor Klinike za urologiju Kliničkog centra Srbije dr Zoran Džamić gostovao je u Jutarnjem dnevniku RTS-a, gde je rekao da je "simptomatično za maligne bolesti genitourinarnog sistema, jeste da je povećan broj pacijenata koji dolaze u uznapredovaloj fazi bolesti".

On je istakao da se to posebno odnosi na karcinom prostate.

"Moram da kažem da tokom prethodne godine 460 biopsija je urađeno samo u našem polikliničkom delu i nažalost, od toga 380 je dokazanih karcinoma prostate. Beleži se jedan značajan porast uopšte sa malignim bolestima, takođe, karcinom bubrega kojim se bavimo poslednjih nekoliko godina intenzivno, u metastatskoj fazi je sve više prisutan i to kod mlađe populacije".

Dr Džamić je, upitan za simptome koji bi trebalo da zabrinu muškarce odgovorio: "Sve što primete od poremećaja mokrenja, preko neodređenih bolova u trbuhu itd."

1 / 2 Foto: Pritnscreen

Urolog je govorio i o uticaju korone na plodnost muškaraca, istakavši da "u ovom trenutku nema signifikantnih kliničkih podataka da kovid infekcija utiče na plodnost muškaraca, možda će se to promeniti".

On je istakao da muškarci koji se leče od bračnog steriliteta mogu slobodno da se vakcinišu, te da je to i preporučljivo.

"Metode asistirane reprodukcije, mogu se sprovoditi i kod sveže vakcinisanih pacijenata. Što se tiče pacijenata sa karcinomom prostate, mi svesrdno preporučujemo što raniju vakcinaciju, korišćenje i treće, buster doze, da se ne bi desilo da tokom terapije ozbiljnim lekovima dođe do infekcije i onda će sigurno ta infekcija biti mnogo teža za pacijenta".

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.