OD OVE BOLESTI MUŠKARCI NAJČEŠĆE OBOLEVAJU: Ukoliko osetite TE SIMPTOME, već ste u OPASNOSTI
Ilustracija, Foto: Profimedia

oprez

OD OVE BOLESTI MUŠKARCI NAJČEŠĆE OBOLEVAJU: Ukoliko osetite TE SIMPTOME, već ste u OPASNOSTI

Simptomi raka prostate mogu biti bol na neočekivanim mestima, problemi sa spavanjem i mokrenjem...

Objavljeno: 16:13h

Rak prostate je najčešće maligno oboljenje kod muškaraca u Evropi i SAD, a u Srbiji se godišnje postavi dijagnoza u čak 3.000 slučajeva. Tumori prostate nisu najčešći uzročnik smrti od maligniteta, iako su vrlo učestali, a sa produženjem životnog veka i poboljšanjem dijagnostičkih procedura otkriva se sve veći broj bolesnika sa ranim stadijumom bolesti.

"Rašireno je mišljenje da je ovo bolest starijih muškaraca, ali prema najnovijim podacima, više od polovine obolelih mlađi su od 50 godina", kaže dr Nada babović, naučni saradnik i medikalni onkolog Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Prostata je žlezdano-mišićni organ koji ima sekretornu i hormonsku funkciju. Sekret prostate deo je semene tečnosti i sadrži protein poznat kao antigen specifičan za prostatu (PSA), vrlo važan za ranu dijagnostiku i lečenje karcinoma.

Simptomi raka prostate

"Funkcija prostate je pod direktnim uticajem polnog hormona testosterona. U početnom stadijumu bolesti, tumor prostate može da protiče bez simptoma, ali vremenom, tokom rasta i širenja, javljaju se simptomi kao što su noćno i učestalo mokrenje, krv u mokraći ili semenoj tečnosti, a potom i bolovi lokalno i udaljeno, najčešće u kostima. U uznapredovalom stadijumu, u kojem se maligne ćelije putem limfe ili krvi šire, mogu se javiti različite komplikacije u zavisnosti od zahvaćene regije", rekla je dr Babović.

Danas se rak prostate otkriva kod muškaraca uglavnom u sklopu rutinskih sistematskih pregleda oko 60. godine. Određen broj slučajeva dijagnostikuje se kod bolesnika koji imaju tegobe s mokrenjem, a retko kod onih koji već imaju metastatske bolesti. Zbog toga dr Babović savetuje obavezni urološki pregled, takozvani rektalni tuše, analizu PSA i ultrazvuk prostate. A kod osoba koje su u porodici imale slučajeva ove bolesti, pregledi se savetuju već od 40. godine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.