RASTE BROJ ĐAKA U SEOSKIM ŠKOLAMA U TAKOVSKOM KRAJU: Stižu čak iz Australije, Rusije i Engleske! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Printscreen/RTS

dobre vesti

RASTE BROJ ĐAKA U SEOSKIM ŠKOLAMA U TAKOVSKOM KRAJU: Stižu čak iz Australije, Rusije i Engleske! (FOTO)

Deca su zaista divna tako da se maksimalno trudimo da sve upotpunimo da deci bude lepo

Objavljeno:

Poslednjih godina ugašena su brojna odeljenja seoskih škola zbog malog broja đaka. Međutim, ima i drugačijih primera. U selu Šarani u takovskom kraju broj đaka ove godine se uvećao i sada ih je 12.

Izdvojeno odeljenje škole Takovski ustanak u selu Šarani 2008. godine imalo je samo dva đaka i bilo je pred gašenjem. Ove školske godine, drugačija slika. 12 učenika, dva odeljenja i dve učiteljice.

"Nakon te 2014. broj dece počeo je da opada i ostala sam samo ja da radim u Šaranima, da bi sada, na našu sreću, od ove školske godine došla dva deteta iz Australije, tako da sad opet imamo dva učitelja", kaže Jovanka Gvozdić, učiteljica.

"Imamo pet četvrtaka, dve drugakinje. Deca su zaista divna tako da se maksimalno trudimo da sve upotpunimo da deci bude lepo. Imamo razne kreativne radionice, pored nastave koja je redovna", dodaje Anđela Vasiljević, učiteljica.

1 / 1 Foto: Printscreen/RTS

Nikola Zatezalo doselio se sa majkom i bratom iz Australije na imanje blizu škole. Na nastavi se, kaže, snalazi.

"Ja volim matematiku, a i srpski jezik", kaže Nikola.

Škola je sada u jednom od tri objekta u kome su boravili strani radnici na izgradnji auto- puta koji i prolazi kroz selo. Nekada napuštena i oronula zgrada, tada je kompletno rekonstruisana i sada je ponovo škola. U učionicama su dečji radovi, mnogo zimskih i novogodišnjih motiva.

"Juče smo pravili sneškiće, lepili po prozorima, duvali balone", kaže Kristina Srbljanin, učenica.

Milica Damljanović kaže da je zanimljivo kada je sneg jer uvek izlaze napolje, grudvaju se i prave Sneška Belića.

"Lepo se igramo, kad izađemo napolje. Posle se vratimo u učionicu, radimo, posle opet odmor", dodaje Katarina Srbljanin, učenica.

Škola u Šaranima jedna je od šest izdvojenih odeljenja matične škole Takovski ustanak u Takovu.

"Veći broj mladih ostaje na svojim domaćinstvima, u poslednje dve godine imamo veći broj učenika koji su sa svojim porodicama doselili iz inostranstva", naglašava Branka Žižović, direktorka OŠ Takovski ustanak iz Takova.

Brojno stanje takovske škole popravljaju i učenici čije su se porodice doselile na seoska imanja i iz Rusije i Engleske.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.