VAZDUH U NIŠU JE SINOĆ BIO EKSTREMNO ZAGAĐEN: I zdrave osobe se žalile na teško disanje!
Niš, Foto: Google street view printscreen, Printscreen

UŽAS!

VAZDUH U NIŠU JE SINOĆ BIO EKSTREMNO ZAGAĐEN: I zdrave osobe se žalile na teško disanje!

Koncentracije štetnih čestica u vazduhu naglo su počele da rastu od 16 časova

Objavljeno: 11:07h

Vazduh u Nišu sinoć je bio ekstremno zagađen, a koncentracije štetnih čestica dostigle su najviše vrednosti od početka grejne sezone.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine u 20 časova koncentracija PM10 čestica u Nišu bila je 202 mikrograma po metru kubnom, odnosno četiri puta viša od dozvoljene, dok je koncentracija PM2,5 čestica bila 201 mikrogram po metru kubnom što je osam puta više od dozvoljene vrednosti.

Koncentracije štetnih čestica u vazduhu naglo su počele da rastu od 16 časova, što su građani mogli da potvrde i bez zvaničnih merenja jer je vazduh postao vidljiv, a i zdrave osobe žalile su se da im je disanje na otvorenom otežano, da osećaju peckanje u očima i nosu.

1 / 6 Foto: Youtube/printscreen

Nakon ponoći koncentracije štetnih čestica počele su da opadaju, ali ni u zoru nisu bile u granicama dozvoljenih.

Najviša koncentracija PM2,5 čestica izmerena je u Nišu 12. decembra 187 mikrograma, a ista toliko je izmereno i PM10 čestica.

Prema merenjima Agencije zazaštitu životne sredine ektremno zagađen vazduh tokom jučerašnjeg popodneva i večeri udisali su i stanovnici Valjeva i Užica.

U Valjevu je u 17 časova konentracija PM10 čestica bila čak 283 mikrograma, a PM2,5 čestica 190 mikrograma. U Užicu je u isto vreme izmereno 283 mikrograma po metru kubnom PM10 čestica i 190 mikrograma po metru kubnom PM2,5 čestica.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.