BEOGRAD NA SEDMOM MESTU PO ZAGAĐENJU! Najnoviji podaci alarmantni, nalazimo se u CRVENOJ ZONI
Zagađenje, Foto: Filip Plavčić

užas

BEOGRAD NA SEDMOM MESTU PO ZAGAĐENJU! Najnoviji podaci alarmantni, nalazimo se u CRVENOJ ZONI

U takvim slučajevima, kako savetuju lekari, svi hronični i bolesnici koji imaju respiratorne probleme, ne bi trebali da izlaze napolje

Objavljeno: 09:30h

Mapa Srbije na sajtu AirVisual, koji pokazuje indeks kvaliteta vazduha u realnom vremenu, sinoć je bila obojena u crvenu boju, koja označava „nezdrav“ vazduh, a Beograd je po podacima ove aplikacije ponovo bio na top-listi deset najzagađenijih prestonica sveta, na sedmom mestu.

Srbija je sinoć zaspala uz alarmantne podatke o zagađenosti vazduha koje je prezentovao AirVisual. Mraz i veća relativna vlažnost vazduha uz odsustvo vetra i sinoć su bili „idealno loši“ meteorološki uslovi koji su, uz pojačano grejanje doveli do ekstremno povećanog aerozagađenja, tako da gotovo nije bilo mernog mesta u našoj zemlji gde se očitala crvena boja, indeks koji označava „nezdrav“ vazduh.

1 / 4 Foto: Espreso

Sva merna mesta u Beogradu imala su indeks zagađenja viši od 160, a najteže je, kako su pokazali podaci AirVisual, bilo u Zemunu sa indeksom 293 i Kotežu sa indeksu 214, zbog čega su ova dva merna mesta bila obojena u ljubičastu, boju koja vazduh klasifikuje „veoma nezdravim“.

„Veoma nezdrav“ vazduh sinoć je izmeren i u Smedevu sa indeksom 215, a indeksi zagađenja veći od 200 sa „pikom“ od 237, detektovani su i na području Kragujevca. Konačno, u ljubičasto je bilo obojeno i jedno merno mesto u Novom Sadu gde je indeks zagađenja od 252 i njega svrstao u područje sa „veoma nezdravim“ vazduhom na sajtu AirVisual.

Podaci na ovoj aplikaciji od jutros su nešto povoljniji, jer su svi indeksi niži od 200, ali u crvenom su i dalje Obrenovac, Lazarevac, Novi Pazar, Kosjerić, Stepojevac i Čačak, čiji stanovnici, dakle, udišu „nezdrav“ vazduh.

I sajt Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) detektuju zagađen vazduh u ovim mestima, dok, što se tiče Beograda, u crvenom su, što SEPA klasifikuje kao “zagađen” vazduh, merna mesta u ulici Despota Stefana, kod KBC “Dragiša Mišović”, na Mostaru, Vračaru, Novom Beogradu, Starom Gradu i u ulici Omladinskih brigade.

Kada aplikacije koje pokazuju stanje kvaliteta vazduha u realnom vremenu i sajt SEPA pokažu ovake podatke, zna se da je prisustvo suspendovanih PM10 i PM2.5 čestica, najopasnijih polutanata u vazduhu, daleko iznad dozvoljene koncentracije od 50, odnosno, 25 mikrograma po kubnom metru.

U takvim slučajevima, kako savetuju lekari, svi hronični i bolesnici koji imaju respiratorne probleme, ne bi trebali da izlaze napolje, da i zdravi prilikom boravka na otvorenom prostoru ipak nose zaštitne nano maske, da se na otvorenom izbegava fizička aktivnost, a u domovima pre svega da se ne otvaraju prostori i koriste prečišćivači vazduha.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.