NAJGORE ŠTO MOŽETE DA URADITE JE DA IH IGNORIŠETE: 8 simptoma infekcije omikron sojem korone
Omikron soj, Foto: RINA, Profimedia

oprez!

NAJGORE ŠTO MOŽETE DA URADITE JE DA IH IGNORIŠETE: 8 simptoma infekcije omikron sojem korone

Pored toga što se novi soj brže prenosi, i prvi simptomi se mogu javiti ranije - već 48 sati posle "sudara" sa omikronom

Objavljeno:

Omikron soj korona virusa je u Srbiji, iako nije zvanično detektovan, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Direktor Svetske zdravstvene organizacije rekao je da se ovaj soj širi brže od delta soja i da najverovatnije ne zaobilazi ni vakcinisane, ni one koji su već preležali infekciju nekom od prethodnih varijanti novog korona virusa.

Za razliku od prethodnih sojeva virusa SARS-CoV-2 koji su se manifestovali otprilike pet do 14 dana pošto je čovek došao u kontakt sa virusom, simptomi infekcije omikron sojem mogu da se jave već u prvih 48 sati.

Bolnica
foto: Rina

Prema podacima aplikacije ZOE Study, prijavljeni simptomi koji ukazuju na infekciju omikron sojem donekle se razlikuju od simptoma koji su bili karakteristični za prethodne sojeve.

Ključna razlika je što je mali broj obolelih prijavio gubitak čula mirisa i ukusa. Takođe, manji broj obolelih ređe prijavljuje povišenu telesnu temperaturu, koja je bila karakteristična za prethodne sojeve.

Simptomi na koje bi trebalo obratiti pažnju su:

Curenje iz nosa

Grebanje u grlu

Suv kašalj

Glavobolja

Umor

Kijanje

Noćno znojenje

Bolovi u celom telu, sa akcentom na bol u krstima

Lekari u Južnoj Africi prijavili su da su pacijenti zaraženi omikron sojem najčešće kao prve simptome prijavljivali suv kašalj, grebanje u grlu, noćno znojenje i bol u krstima.

Britanski doktor Amir Kan opisao je noćno znojenje kao simptom infekcije omikron sojem kao znojenje koje iziskuje da se oboleli obavezno presvuče.

Takođe, jedan broj obolelih kao simptome navodi gubitak apetita i moždanu maglu.

Bolnica
foto: Rina

Evropska unija patentirala je poseban PCR test za detekciju omikron soja.

- Nadamo se da ljudi sada prepoznaju simptome nalik prehladi koji su izgleda dominantna karakteristika omikron varijante - kaže britanski profesor Tim Spektor koji vodi ZOE Study.

Pacijenti zaraženi omikron varijantom, posebno oni koji su nevakcinisani, prijavljuju intenzivnu glavobolju i snažne bolove u mišićima.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.