SRBIJA POD LEDOM! Evo u kom mestu je izmeren NAJVEĆI MINUS, čak 20 stepeni ispod nule! SLEDI NAM "FENSKI EFEKAT"
Sneg, Foto: Uroš Arsić

spremite se

SRBIJA POD LEDOM! Evo u kom mestu je izmeren NAJVEĆI MINUS, čak 20 stepeni ispod nule! SLEDI NAM "FENSKI EFEKAT"

U Dimitrovgradu i Zaječaru bilo je 11 stepeni ispod nule

Objavljeno: 08:34h

Srbiju u narednim danima čeka pravi temperaturni preokret prema najavama meteorologa Đorđa Đurića. Ipak iza nas su ledeni dani, a poznato je i gde je zabeležen najveći minus.

Prema podacima RHMZ-a, jutros u šest sati u Beogradu je bilo najmanje hladno, bilo je 3 stepena ispod nule, dok je najjači mraz zabeležen u Sjenici sa -13 i na jednoj od omiljenijih destinacija zimi, Kopaoniku -12.

U Dimitrovgradu i Zaječaru bilo je 11 stepeni ispod nule.

Iza nas su, da podsetimo dve ledene noći. Kako je izjavio meteorolog Đorđe Đurić prva je bila u noći između utorka i srede kada je u Sjenici bilo čak 20 stepeni ispod nule.

1 / 38 Foto: Printscreen/Twitter/அபிநயா ஆனந்தன்

Prema njegovim rečima, od petka u svim predelima Srbije osetno toplije. Biće umereno do pretežno oblačno.

- U petak suvo, u subotu kiša na severu Srbije, u nedelju ponedge i u ostalim predelima, a početkom sledeće sedmice kišovito, ali veoma toplo u svim predelima. Iako su pljuskovi sa grmljavinom veoma retka pojava u zimskom delu godine, usled očekivane sinoptičke situacije biće mogući ponegde. Oblačni i padavinski sistemi biće uticaj premeštanja dolina preko naših područja. Maksimalna temperatura već u petak i do 17, u Beogradu do 15 stepeni, samo se u Negotinskoj Krajini i na jugu očekuje hladnije. Duvaće i pojačan jugozapadni vetar i biće ''fenskog efekta''.

- Kako se i na planinama preko 1.000 metara očekuju kiša i temperature od preko 10 stepeni, sneg bi se na ovim visinama naglo topio. Kada je reč o Kopaoniku, trenutna visina snežnog pokrivača je 93 cm, ali i pored naglog otsapanja od petka do sredine sledeće sedmice, ostaće i više nego dovoljno snega, a nove količine snega očekuju se već od 29. decembra. Ipak, do tada jak južni vetar i toplije vreme neće ići na ruku skijašima, ali bi do novog snega zasigurno ostalo oko pola metra snega, zahvaljjujući veoma obilnim količinama snega tokom većeg dela decembra - kaže Đurić.

Đorđe Đurić
foto: RINA, Printscreen

S obzirom na to da je prosek maksimalnih temperatura za kraj decembra u Srbiji od 1 do 5, od petka, pa sve do sredine sledeće sedmice temperature u Srbiji biće za 10 do 15 stepeni više od proseka za kraj decembra.

- Sredinom sledeće sedmice u Jadranskom moru formirao bi se ciklon, koji bi našem području i dalje donosio kišu i veoma toplu vazdušnu masu sa juga i sa Mediterana, a u košavskom području duvao bi jak jugoistočni vetar. Ipak, kako se u sredu, 29. decembra očekuje njegovo premeštanje preko našeg područja dalje na istok, Srbija bi se našla u hladnom sektoru ciklona, pa bi došlo do avkecije osetno hladnije vazdušne mase i temperature bi opale za 10- ak stepeni, a kiša bi i u nižim predelima prešla u susnežicu i sneg, ali bi sneg bio prolaznog karaktera. Prema trenutnim prognozama, u novogodišnjoj noći temperature u gradovima bile bi koji stepen ispod 0°C, na planinama u ''jačem minusu''. Za sada bi bilo suvo - navodi Đurić.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.