70 ODSTO GRAĐANA SRBIJE ZA OBAVEZAN VOJNI ROK I TO IZ 2 RAZLOGA: Ove zemlje je već imaju
Vojska Srbije, Foto: MINSTARSTVO ODBRANE SRBIJE

pročitajte

70 ODSTO GRAĐANA SRBIJE ZA OBAVEZAN VOJNI ROK I TO IZ 2 RAZLOGA: Ove zemlje je već imaju

U Švajcarskoj je vojni rok obavezan za sve muškarce od 18 do 34 godine

Objavljeno:

Obavezna vojska u Srbiji tema je o kojoj se ponovo govori, nakon što je pred predsednika Srbije prošle nedelje stigao predlog nekoliko modela služenja. Ipak, uprkos tome što je za redovno služenje vojnog roka prema istraživanjima čak oko 70 dosto građana Srbije, predsednik je rekao da još nema odluke a jer u vezi s tim postoji mnogo problema. I dok je ponovno uvođenje vojne obaveze u Srbiji još uvek pod znakom pitanja, podsećamo u kojim zemljama ona postoji.

Južna Koreja - vojni rok preko 20 meseci

Južna Koreja, koja je formalno još u ratu sa Severnom Korejom, ima vrlo strog sistem vojne obaveze. Svi vojno sposobni muškarci moraju da provedu 21 mesec u pešadiji, 23 meseca u mornarici ili 24 meseca u vazduhoplovstvu. Imaju i mogućnost da služe u policiji, vatrogascima, obalskoj straži, ili u ređim slučajevima u državnoj administraciji. Izuzetni sportisti mogu da računaju na oslobađanje, ako osvoje zlatnu medalju na Olimpijadi ili na Azijskim igrama.

Eritreja - muškarci i mlade, neudate žene u vojsci 18 meseci

Svi muškarci i mlade neudate žene u Eritreji moraju da služe osamnaestomesečni vojni rok. U praksi, tvrde humanitarne organizacije, taj rok može da traje nekoliko godina, pa i doživotno. U izveštaju Amnesti Internešnala iz 2015. se kaže: „Regrute i dalje raspoređuju na razne civilne i vojne dužnosti, što je u stvari prisilan rad”. Izbegavanje služenja vojnog roka je, prema humanitarnim organizacijama, glavni razlog što mladi Eritrejci napuštaju zemlju i traže azil u Evropi.

1 / 3 Foto: Printscreen/RTS

Švajcarska - obuka 21 nedelja

U Švajcarskoj je vojni rok obavezan za sve muškarce od 18 do 34 godine. Obuka traje 21 nedelju, a svake godine se ide na doobuku. Prigovor savesti dozvoljava služenje u civilstvu. Za žene vojni rok nije obavezan, ali mogu da se prijave dobrovoljno. Švajcarci su dosad tri puta izlazili na referendum o ukidanju obaveznog služenja, i sva tri puta su glasali protiv. Poslednji put su to učinili 2013.

Izrael - muškarci 3, žene 2 godine

Vojni rok je u Izraelu obavezan kako za muškarce, tako i za žene. Muškarci služe tri godine, a žene dve. Obaveza važi za sve građane, u zemlji i inostranstvu. Pošteda se može dobiti na osnovu zdravstvenih problema, kao i pripadnosti nekim verskim grupama. Vrhunski sportisti mogu da računaju na skraćenje.

Brazil - mala plata, smeštaj u kasarni

Vojni rok je obavezan za muškarce preko 18 godina, s tim što studenti mogu da ga odlože. Potencijalne regrute često odbijaju kada broj osamnaestogodišnjaka preraste broj potrebnih vojnika. Mladići moraju da prođu mnoge fizičke testove da bi bili primljeni. Vojnicima sleduje mala plata i hrana i smeštaj u kasarnama, što privlači mnoge siromašne Brazilce.

Sirija - skraćeno na 18 meseci

U Siriji svi muškarci moraju da služe vojsku. Predsednik Bašar El Asad je u martu 2011. skratio vojni rok sa 21 na 18 meseci. Neodazivanje na poziv za regrutaciju može da dovede do gubitka posla, a samovoljno napuštanje jedinice povlači zavorsku kaznu do 15 godina.

Tri četvrtine građana Srbije za obaveznu vojsku

Sudeći po istraživanjima iz septembra i oktobra 2020. godine Beogradskog centra za bezbjednosnu politiku (BCBP), raspoloženje građana Srbije nije se mnogo promenilo. „Skoro tri četvrtine građana smatra da je potrebno ponovo uvesti obavezno služenje vojnog roka. Međutim, kao glavne razloge za vraćanje obaveznog vojnog roka građani ističu red i disciplinu kod mladih (63%) i tradiciju (20%). Stiče se utisak da građani ne percipiraju vojni rok kao sredstvo odbrambene politike, već kao neku vrstu vaspitne ustanove”, navedeno je u izveštaju BCBP.

Ukinuli pa vratili

Neke zemlje su ponovo uvele vojni rok u prethodnih nekoliko godina. Samo osam meseci nakon ukidanja, ministarstvo odbrane u Gruziji ponovo je uvelo obavezni vojni rok. Novi sistem obuhvata vojnu obuku tri meseca, a zatim službu u profesionalnoj vojsci u svrhu podrške narednih devet meseci. Litvanija je ponovo uvela vojni rok 2016, nakon što ga je ukinula 2008. Sada svi muškarci između 18 i 26 godina, sem ako nisu “studenti ili samohrani očevi” moraju da služe vojsku godinu dana. Građani Švedske su glasali da ponovo uvedu obavezni vojni rok. On je bio ukinut 2010. nakon 100 godina.

U Norveškoj, na primer, svi iz jedne generacije dobiju poziv, ali se raznim selekcijama dođe do finalne faze u koju stigne oko 12 odsto regrutapo nekim idejama, u prvoj godini bilo bi 2.500 novih regruta.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.