PUCALI SMO IZ TOPA NA BRODU REČNE FLOTILE! Odakle god da nas napadnu Vojska Srbije je spremna za odbranu!
Rečna flotila, Foto: Aleksandra Čolić

rečna flotila

PUCALI SMO IZ TOPA NA BRODU REČNE FLOTILE! Odakle god da nas napadnu Vojska Srbije je spremna za odbranu!

U trenutku kada brodu preti opasnost potrebno je brzo reagovati, pa je top spreman da puca već nakon dva minuta.

Objavljeno:

Ekipa Espresa imala je priliku da se ukrca na jedan od višenamenskih brodova koji se nalazi u sastavu Rečne flotile Republike Srbije. Reč je o brodu 335, a kako bismo proverili na koji način vojska štiti građane Srbije i da li smo sigurni, kako na kopnu tako i na rekama odlučili smo da isprobamo top i pucamo u zamišljenu metu.

Top se nalazi na samom pramcu broda i potiče iz davne 1953. godine. Poručnik korvete Laza Lazarević odlučio je da nam pomaže kako izgleda proces punjenja topa, nišanjenje, ali i pucanje. Snimili smo njegovo komandovanje i sve što se dogodilo nakon toga.

- Imali ste priliku da vidite borbeno komandovanje na pramčanom topu 30mm rečnog višenamenskog broda. Namenjen je za neposrednu odbranu broda od niskoletećih aviona i helikoptera, ali takođe i od ciljeva na obali i vodi. Zaposeda ga posluga od 3 člana, pa imamo nišandžiju, poslužioca i komandira borbene stanice. To nam je prva borbena stanica na brodu. Pokazaćemo proces punjenja topa i zamene doboša. Ceo postupak kreće tako što nišandžija izvesti da je ostao bez municije, komandant ili lice koje upravlja komanduje prekini, isprazni i zamenu doboša. To je komanda po kojoj oni napinju top u zadnji položaj i onda će staviti nove doboše sa municijom - objašnjava poručnik Lazarević.

Recna flotila, Vojska Srbije, brod, Recna flotila Vojska Srbije, flotila, recni odred
foto: Aleksandra Čolić

U trenutku kada brodu preti opasnost potrebno je brzo reagovati, pa je top spreman da puca već nakon dva minuta. Samo zamena doboša se može odraditi za trideset sekundi.

Zanimalo nas je kako izgleda ceo proces pripreme posade i broda u trenutku kada smo u stvarnoj opasnosti.

Recna flotila, Vojska Srbije, brod, Recna flotila Vojska Srbije, flotila, recni odred
foto: Aleksandra Čolić

- Na brodu postoje različite pripravnosti za borbu. Kada brod kreće na zadatak daje mu se određeni stepen pripravnosti, broj 1. je borbena uzbuna najviše pripravnosti i u tom slučaju brod sve vreme mora biti spreman za dejstvo. Top je napunjen i zakočen, tako isto i u pripravnosti broj 2. Uvek moramo znati kakve su neprijateljske snage, gde se nalaze i kako postupati u skladu sa tim. - dodaje Lazarević.

Rečna flotila je svoju spremnost pokazala i na impozantnoj vojnoj vežbi "Begej 2019", koja je bila prikaz borbene grupe u napadu sa nasilnim prelaskom reke. Vežba je izvedena u nekoliko faza, a pripadnici Rečne flotile su učestvovali u najvećem delu i imali su izuzetno zapaženu ulogu. Od ukupno 228 sredstava na prikazu, angažovan je 31 plovni objekat i 89 inženjerijskih sredstava na aktivnostima polaganja rečne minske prepreke i sprečavanja napada neprijateljskih ratnih brodova, izvođenja brodskih i protivbrodskih dejstava, rečnog desanta itd.

Recna flotila, Vojska Srbije, brod, Recna flotila Vojska Srbije, flotila, recni odred
foto: Aleksandra Čolić

Rečna flotila je u potpunosti osposobljena za izvršavanje samostalnih zadataka, ali takođe predstavlja i veliku podršku kopnenim jedinicama. Naše granice, kao i plovni putevi su sigurni zahvaljujući ovim momcima, a od poručnika Lazarevića smo saznali da naša vojska u ovom trenutku može da pruži impozantan otpor bilo kom neprijatelju.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.