NIKOLA TESLA JE CEO ŽIVOT POSTIO, DO KRAJA JE NOSIO ISTI BROJ ODEĆE! Evo zašto nikada nije JEO iz OKRUGLIH TANJIRA
Nikola Tesla, Foto: Profimedia

da li ste znali?

NIKOLA TESLA JE CEO ŽIVOT POSTIO, DO KRAJA JE NOSIO ISTI BROJ ODEĆE! Evo zašto nikada nije JEO iz OKRUGLIH TANJIRA

Uz sve specifičnosti oko ishrane, Nikola Tesla je celog života i postio

Objavljeno:

Nikola Tesla bio je srpski pronalazač, inženjer elektrotehnike i mašinstva i futurista, najpoznatiji po svom doprinosu u projektovanju modernog sistema napajanja naizmeničnom strujom.

O njegovom životu su ispričane mnoge priče, ali retko ko se bavio pričom iz drugog ugla – kulinarskog.

Duže od dve decenije Milijan Stojanić, inspirisan Tesla priznanjima za gastronomiju, bavio se istraživanjem jelovnika najumnijeg naučnika srpskog porekla, kroz njegov put u Evropi i Americi.

– Mleko, mlečne prerađevine, sirevi, to nikada nije izostajalo i to je najviše konzumirao Nikola Tesla, i sve ostalo i biljnog i životnjiskog porekla. Jeo je on jagnjetinu, pogotovo tu jagnjetinu, za koju je voleo da mu kuvari u Americi spremaju – rekao je Stojanić.

Međutim, meso je izbacio potpuno iz ishrane u 65. godini, zbog problema sa prostatom, kada se bazirao na vegetarijanski jelovnik, uz razne kombinacije sa celerom.

– Ono što je njega nosilo kroz život jesu ti mlečni proizvodi, mlečne prerađevine, med, poneki konjak, odnosno viski, malo vina, ali sve sa merom. Znači Nikola Tesla je jeo dva puta dnevno, bilo da je bio u Smiljanu, u Evropi, u Americi. I ono što je Tesla govorio svima – nemojte se prejedati i nemojte žuriti na onaj svet – dodaje Stojanić.

Tesla nikada nije jeo iz okruglih tanjira.

– Nikola Tesla, kada je bio mali nije umeo da piše i crta desnom rukom, nego je sve to radio levom rukom i vrlo teško je pravio krugove, onda kada su učiteljica ili nastavnik tražili od njega i on je to bukvalno omrzao – kaže Stojanić.

Odrastajući kao dete pravoslavnog sveštenika, čuveni naučnik pridržavao se i navika koje je stekao u detinjstvu. Uz sve specifičnosti oko ishrane, Nikola Tesla je celog života i postio. Tako da je do kraja života nosio isti konfekcijski broj.

(Espreso / Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.