SA SRPSKIM PASOŠEM NAJLAKŠE MOŽETE U OVIH 5 ZEMALJA: Važe nova pravila za putovanja
Ilustracija, Foto: Profimedia/Espreso

vodič

SA SRPSKIM PASOŠEM NAJLAKŠE MOŽETE U OVIH 5 ZEMALJA: Važe nova pravila za putovanja

Od destinacija na koje lako možemo otputovati, izdvajamo Grčku, Tursku, Bugarsku, Mađarsku i u Ujedinjene Arapske Emirate

Objavljeno: 10:22h

Pandemija korona virusa potpuno nam je poremetila živote i planove, te smo skoro pa zaboravili na praznična putovanja. Ipak, iako borba sa koronom i dalje traje, život se nastavlja, a kako se bliži Nova godina i praznici, pitamo se gde to možemo putovati bez značajnih ograničenja. Korona nam je nametnula izvesne uslove, te smo putovanja sveli na manje-više – „idemo tamo gde je jednostavnije“.

Od destinacija na koje lako možemo otputovati, izdvajamo Grčku, Tursku, Bugarsku, Mađarsku i u Ujedinjene Arapske Emirate. Ukoliko se odlučite da praznike provedete u nekoj od navedenih zemalja, evo šta vam je sve potrebno za ulazak i nesmetani boravak u zemlji.

Putovanja
foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIĆ

Grčka

Državljani Srbije mogu da uđu u Grčku, avionom ili preko nekog od otvorenih drumskih prelaza. Za ulazak turista otvoreni gračni prelazi sa Bugarskom - Promahonas, Ormenio, Nimfea i Eksohi, sa Severemnom Makedonijom - Evzoni, Niki i Dojrani, sa Albanijom - Kristalopigi, Kakavia, kao i Mavromati, koji radi od 8-16 časova i prima do 250 putnika dnevno, navedeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Što se uslova u doba pandemije tiče, svi putnici koji dolaze u Grčku, moraju prethodno popuniti elektronski obrazac prijave - Passenger Location Form, preko sajta https://travel.gov.gr/ (najmanje 24 časa pre ulaska u Grčku).

1 / 4 Foto: Profimedia

- Za ulazak je potrebno posedovati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, odnosno antigenski (rapid) test ne stariji od 48 sati (oslobođena su deca do 12 godina starosti) ili potvrdu o završenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku. Pored ličnih podataka, potvrda treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza, ili potvrdu o preležanom Covid 19, koja se izdaje 30 dana nakon prvog pozitivnog testa i važi 90 dana, navodi se na sajtu MSP.

Putnici na graničnom prelazu mogu biti podvrgnuti testiranju brzim testom, a ukoliko je test pozitivan obavezna je kućna izolaciji 10 dana u objektu po izboru putnika ili onom koji bude određen od strane grčkih nadležnih organa (o trošku grčke države).

Vakcine koje obezbeđuju nesmetan ulazak u Grčku su Fajzer, Moderna, AstraZeneka, Novavaks, Džonson i Džonson, Sinovak, Sinofarm, Sputnjik...

Vakcinisani nisu dužni da prilože test bilo koje vrste, ali postoji mogućnost testiranja na graničnim prelazima, ali ukoliko se ispostavi da je test pozitivan, obavezan je karantin u trajanju od sedam dana.

Turska

Državljani Srbije mogu da uđu u Tursku, ukoliko se ne ulazi iz Avganistana, Bangladeša, Brazila, Južne Afrike, Nepala, Pakistana, Šri Lanke, Ujedinjenog kraljevstva, Irana, Egipta i Singapura, navodi se na sajtu MSP.

U Tursku se može ući sa potvrdom o potpunoj vakcinaciji izdatoj od strane nadležnog organa, s tim da je druga doza dobijena najmanje pre 14 dana pre dolaska u Tursku, i/ili sa potvrdom od nadležnih organa da je u poslednjih 6 meseci preležan COVID-19.

Ukoliko putnik ne poseduje jedan od dva navedena dokumenta neophodno je posedovati negativan PCR test, urađen u poslednjih 72 sata pre ulaska u Tursku ili negativan rezultat brzog antigenskog testa uređen 48 sati pre ulaska u zemlju.

- Licima mlađim od 18 godina koja se nalaze u pratnji roditelja koji poseduju potvrdu o vakcinaciji nije potreban PCR test. Lica koja dolaze ili su se u poslednjih 14 dana od ulaska u Tursku nalazila u Avganistanu, Bangladešu, Brazilu, Južnoj Africi, Nepalu, Pakistanu i Šri Lanki moraju da poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, i određuje im se mera obaveznog 14-og karantina. Lica koja dolaze iz Ujedinjenog kraljevstva, Irana, Egipta i Singapura u obavezi su da poseduju negativan rezultat PCR testa, ne stariji od 72 sata, navedeno je na sajtu MSP.

Kovid propusnica
foto: Profimedia

Na svim graničnim prelazima vrše se nasumična PCR testiranja.

U roku od 72 sata pre dolaska u Tursku neophodno je elektronski se registrovati putem sledećeg linka: https://register.health.gov.tr/ . Tokom registracije se dodeljuje takozvani HES KOD koji predstavlja elektronski vid praćenja zdravstvenog stanja putnika. Neophodan je za ulazak u sve tržne centre, restorane, državne ustanove i druge objekte. Svi putnici su dužni da pri ulasku u Tursku pokažu isti u štampanoj ili elektronskoj formi.

Bugarska

Kako je navedeno na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, državljanima Republike Srbije, ukoliko ulaze iz Srbije, dozvoljen je ulazak u Bugarsku ako poseduju digitalni EU COVID-19 sertifikat (tj. sertifikat koji je sa njime izjednačen, u Srbiji - digitalni zeleni sertifikat o vakcinaciji, preležanoj bolesti ili PCR testiranju). Detaljna informacija može se naći na sajtu Ambasade R. Srbije u Bugarskoj: http://sofia.mfa.gov.rs/cir/

Sertifikat o preležanoj bolesti važi u periodu od 11 do 180 dana, računajući od datuma testiranja upisanog u dokument. PCR testiranje mora biti obavljeno najkasnije do 72 sata pre ulaska u Bugarsku.

Mađarska

Državljani Srbije mogu da uđu u Mađarsku bez ograničenja, odnosno pod istim uslovima koji su bili na snazi pre mera uvedenih radi sprečavanja širenja virusa COVID-19. Nije potrebna potvrda o vakcinaciji, niti negativan PCR test. Ali treba imati na umu da je za ulazak u sportsko-rekreativne centre, muzeje, zatvorene delove restorana potrebna potvrda o vakcinaciji.

- Jedino građani koji u Mađarsku ulaze iz pravca Ukrajine podležu i dalje merama epidemiološke kontrole za sprečavanje pandemije.

- Građanima koji sleću na aerodrom u Budimpešti meri se temperatura, ali ne moraju da imaju potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test.

Vakcinacija
foto: Profimedia

- Na snazi je obaveza nošenja maske u zatvorenom prostoru.

Što se vakcina tiče, Mađarska, između ostalih priznaje Modernu, Fajzer, Džonson i Džonson, Sputnjik, AstraZeneku, Sinofarm...

Ujedinjeni Arapski Emirati

Državljani Srbije mogu da uđu u UAE, a neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Republika Srbija i UAE imaju potpisan Sporazum o međusobnom priznavanju vakcina, te svi građani Srbije koji su vakcinisani i imaju sertifikat o vakcinaciji, uz negativan PCR test su oslobođeni karantina, navedeno je na sajtu MSP-a.

Takođe, Republika Srbija se nalazi na takozvanoj Zelenoj listi zemalja UAE.

Obavezno instalirati aplikaciju

Za sve koji dolaze u UAE neophodno je da instaliraju aplikaciju Al Hosn.

Naime, u Abu Dabiju, samo vakcinisane osobe mogu ući u hotel, restoran, supermarket i sva ostala javna mesta. To podrazumeva zeleni status Al Hosn aplikacije. Turisti koji slete na Abu Dabi aerodrom dobijaju poseban unificiran broj (UID) koji im je potreban za instaliranje Al Hosn aplikacije.

-Savetujemo da se aplikacija instalira pre putovanja ili odmah po sletanju na aerodrom i da se provere svi podaci, jer se dešavaju greške u aplikaciji koje je kasnije teže otkloniti. Za dobijanje zelenog statusa potrebano je biti vakcinisan i imati podatke o vakcinaciji i negativan PCR test prikazan na Al Hosn aplikaciji. Aplikacija je zelena 30 dana od PCR testa.

Za turiste koji dolaze u Abu Dabi kako bi imali zeleni status na Al Hosn aplikaciji i kako bi mogli da pristupe bilo kom javnom mestu (supermarket, šoping centar, plaža…) potrebno je najmanje 5 dana pre putovanja u Abu Dabi instalirati aplikaciju ICA UAE Smart ili posetiti ica.gov.ae gde je potrebno popuniti „Register Arrivals Form“ i priložiti vakcinacioni sertifikat na odobrenje. Po dobijanju odobrenja dobićete sms poruku koja sadrži i link za instaliranje Al Hosn aplikacije. Po sletanju na Abu Dabi aerodrom turisti dobijaju UID broj, koji je potreban za kreiranje naloga na „Al Hosn“ aplikaciji. Vakcinacioni sertifikat i svi PCR testovi koji budu rađeni u UAE bi trebalo da se pojave u aplikaciji, navodi se na sajtu MSP-a.

Svi koji su drugu dozu vakcine primili pre 6 meseci, moraju imati i sertifikat o primljenoj i trećoj dozi vakcine. Specifičnost UAE je da između emirata Abu Dabi i emirata Dubai postoji kontrolni punkt koji se ne može preći bez negativnog nalaza PCR ili DPI testa.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.