Svetska banka izdvojila 93 miliona dolara za finansiranje najsiromašnijih zemalja
Ilustracija, Foto: Profimedia

POMOĆ

Svetska banka izdvojila 93 miliona dolara za finansiranje najsiromašnijih zemalja

To udruženje se uglavnom finansira iz doprinosa zemalja članica, a donatori se okupljaju svake tri godine da je ponovo ojačaju

Objavljeno:

Svetska banka objavila je da je njena institucija Međunarodno udruženje za razvoj (IDA) dobilo rekordnih 93 milijardi dolara za pomoć zemljama sa malim budžetima da se suoče sa krizom korona virusa i da se podstakne njihov ekonomski rast.

Kako je sinoć saopštla Svetska banka radi se o najvećoj sumi dodeljenoj dosad IDA-i, koja daje zajmove za 74 zemalja, većinom iz Afrike. IDA je udruženje grupe Svetske banke koja pomaže najsiromašnijim zemljama na svetu dajući im subvencije i zajmove sa niskim kamatama ili bez kamata za projekte i programe koji podstiču eknomski rast, smanjuju siromaštvo i poboljšavaju život siromašnih.

To udruženje se uglavnom finansira iz doprinosa zemalja članica, a donatori se okupljaju svake tri godine da je ponovo ojačaju. Sredstva o kojima su podaci objavljeni sinoć, data su za period do jula 2022. godine.

"Velikodušno angažovanje naših partnera danas je važna faza da se podrže siromašne zemlje u njihovim naporima da se oporave od krize kovida-19" rekao je predsednik Svetske banke Dejvid Malpas u saopštenju.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.