KOJU KOLIČINU PIĆA, CIGARETA I PARFEMA MOŽETE DA PRENESETE PREKO GRANICE? Obratite pažnju ako putujete
Carina, Foto: Profimedia

carina

KOJU KOLIČINU PIĆA, CIGARETA I PARFEMA MOŽETE DA PRENESETE PREKO GRANICE? Obratite pažnju ako putujete

Pravila su jasna, a za to se pobrinula i Carina Srbije koja na svom sajtu uvek ima detaljan spisak šta je dozvoljeno i šta je podložno carinjenju a šta se ne carini.

Objavljeno: 15:01h

Bliže se novogodišnji praznici, vreme putovanja i darivanja, pa će mnogima stići gosti iz inostranstva na porodična slavlja ali će i mnogi naši građani otputovati preko na zimovanje, skijanje, doček Nove godine u inostranstvu.

Zato je dobro znati i sledeće: šta se sve smatra ličnim prtljagom i koliko naš državljanin u povratku može da unese, recimo, pića, cigareta, parfema u zemlju.

Pravila su jasna, a za to se pobrinula i Carina Srbije koja na svom sajtu uvek ima detaljan spisak šta je dozvoljeno i šta je podložno carinjenju a šta se ne carini.

1. Šta se smatra ličnim prtljagom?

Lični prtljag putnika čine svi predmeti (nekomercijalnog karaktera) koje putnik nosi sa sobom, a služe mu dok je na putovanju, npr. odeća, obuća, razni tehnički uređaji, sportski rekviziti, predmeti za održavanje lične higijene, lek za uobičajenu terapiju i drugi predmeti za ličnu upotrebu. Količina ovih predmeta zavisi od svrhe putovanja, pola, zanimanja putnika, godišnjeg doba i drugih okolnosti u vezi sa konkretnim putovanjem. Predmeti koji služe ličnim potrebama putnika za vreme putovanja (lični prtljag), nezavisno od toga da li ih nose sa sobom ili su ih dali na prevoz vozaru, oslobođeni su od plaćanja uvoznih dažbina. Ukoliko je putnik lični prtljag dao na prevoz drugim prevoznim sredstvom, na zahtev carinskog organa podnosi i odgovarajući dokaz da se radi o njegovom ličnom prtljagu.

1 / 3 Foto: Uprava carine

2. Koje stvari mogu biti deo ličnog prtljaga?

PREDMETI ZA LIČNU UPOTREBU 1. Odeća 2. Toaletni proizvodi 3. Lični nakit 4. Kamere za nepokretne i pokretne slike, sa odgovarajućom količinom filmova i pribora 5.Prenosivi projektori za dijapozitive ili filmove, sa odgovarajućom količinom dijapozitiva ili filmova 6. Video kamere i prenosivi video rekorderi sa odgovarajućom količinom kaseta 7. Prenosivi muzički instrumenti 8. Prenosivi gramofoni sa pločama 9. Prenosivi uređaji za snimanje i reprodukciju zvuka (uključujući diktafone) sa trakama 10. Prenosivi radio prijemnici 11. Prenosivi televizijski aparati 12. Prenosive pisaće mašine 13. Prenosivi kalkulatori 14. Prenosivi personalni kompjuteri 15. Dvogledi 16. Kolica za bebe 17. Pokretna kolica za invalide 18. Sportska oprema kao što su šatori i ostala oprema za kampovanje, oprema za ribolov, oprema za planinarenje, oprema za ronjenje, sportsko oružje sa municijom, bicikli bez motora, kanui i kajaci dužine manje od 5,5 metara, skije, teniski reketi, daske za skijanje na talasima, daske za jedrenje na vodi, zmajevi i delta letelice, oprema za golf 19. Prenosivi aparati za dijalizu i slični medicinski aparati i potrošni materijal uvezen za upotrebu sa njima 20. Drugi proizvodi isključivo lične prirode.

ROBA ZA SPORTSKE SVRHE 1. Oprema za atletske staze i igrališta, kao što su: - prepone, - koplja, diskovi, motke, kugle, kladiva. 2. Oprema za igre sa loptom, kao što su.: -lopte svih vrsta, - reketi, drveni maljevi, palice, štapovi i sl., - razne mreže, - stative za gol. 3. Oprema za zimske sportove, kao što su: - skije i štapovi, - klizaljke, - bob sanke, - oprema za karling. 4. Sportska odeća, obuća, rukavice, kape, itd. svih vrsta. 5. Oprema za sportove na vodi, kao što su: - kanui i kajaci, - jedrilice i čamci na vesla, jedra, vesla i kratka vesla, - daske za jedrenje (surf) i jedra. 6. Motorna vozila i čamci, kao što su: - automobili, - bicikli sa motorom, - motorni čamci. 7. Oprema namenjena za različita takmičenja, kao što je: - sportsko oružje i municija, - bicikli bez motora, - lukovi i strele, - oprema za mačevanje, - oprema za gimnastiku, - kompasi, - strunjače i prostirke za rvanje, - oprema za dizanje tegova, - oprema za jahanje, lagane kočije na dva točka-jednosedi, - zmajevi, delta letelice, daske za jedrenje na vodi, - planinarska oprema, - kasete sa muzikom namenjene za emitovanje prilikom sportskih priredbi. 8. Pomoćna oprema, kao što je: - oprema za merenje i prikazivanje rezultata, - aparati za analizu krvi i urina.

3. Da li i koliko hrane mogu da ponesem sa sobom preko granice?

Da, sa sobom možete nositi fabrički upakovanu hranu, sa deklaracijom proizvođača u razumnoj količini. Količina hrane mora jasno ukazivati da je namenjena sopstvenim potrebama, odnosno potrebama domaćinstva, a ne daljoj preprodaji.

4. Da li sa sobom mogu da nosim hranu životinjskog porekla?

Da, možete, u količini do jednog kilograma, pod uslovom da takva hrana ne dolazi iz zemalja iz kojih je zabranjen njen uvoz ili tranzit.

5. Da li se laptop računar smatra delom ličnog prtljaga?

Carinski organ dužan je da, u svakom konkretnom slučaju, utvrdi koji predmeti (koje putnik unosi u našu zemlju u putničkom prometu ili koje je dao na prevoz drugim prevoznim sredstvom), u smislu navedenog u odgovoru na prethodno pitanje, čine lični prtljag putnika i dalje postupi u skladu sa propisima. S tim u vezi, laptop možete nositi sa sobom , ali su carinski službenici dužni da, kao i za ostale stvari koje nosite, utvrde da li se zaista radi o predmetu koji je sastavni deo ličnog prtljaga ili je pak, u pitanju npr. novi uređaj koji podleže naplati uvoznih dažbina. Ne zaboravite da državljani Republike Srbije imaju pravo u zemlju da unesu robu u vrednosti do 100 evra bez plaćanja uvoznih dažbina.

6. Šta treba da uradim ukoliko mi lični prtljag stigne poštom ili na neki drugi način?

Ukoliko vam je lični prtljag stigao naknadno, poštom ili na neki drugi način, a niste u prilici da budete prisutni prilikom samog carinjenja, u tom slučaju ćete morati da podnesete carinicima odgovarjući dokaz da se radi o Vašem prtljagu.

To će najverovatnije biti izjava koju ćete dati, na osnovu koje ćete biti oslobođeni od plaćanja uvoznih dažbina.

7. Koliko cigareta smem da unesem u Republiku Srbiju?

U Republiku Srbiju možete uneti 50 cigareta, 25 cigarilosa (do 3 grama po komadu), 10 cigara, 50 grama duvana ili odgovarajuću kombinaciju navedenih proizvoda

8. Koju količinu alkoholnog pića mogu uneti u Republiku Srbiju?

U Republiku Srbiju možete slobodno uneti 1 litar žestokog alkoholnog pića ili 1 litar penušavih i likerskih vina ili odgovarajuća kombinacija navedenih pića i 1 litar ostalih vina.

9. Koliko parfema/ toaletne vode mogu da unesem u Republiku Srbiju?

Prilikom dolaska u Republiku Srbiju možete uneti 1 parfem (do 50 ml) i 1 toaletnu vodu (do 25 ml).

10. Do koje vrednosti robe sam oslobođen od plaćanja uvoznih dažbina?

Oslobođeni ste od plaćanja uvoznih dažbina na predmete koje unosite iz inostranstva za svoje lične potrebe i potrebe svog domaćinstva - u vrednosti od 100 evra u dinarskoj protivrednosti, pod uslovom da ti predmeti nisu namenjeni preprodaji. Ova povlastica se odnosi na državljane Repulike Srbije.

11. Šta treba da uradim ukoliko imam kod sebe i robu koja treba da se ocarini?

Ukoliko kod sebe imate robu koja je veće vrednosti od 100 evra i za koju se plaćaju uvozne dažbine, na graničnom prelazu to treba da prijavite cariniku.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.