KAKO IZGLEDA FABRIKA KOLAČA? Jedna se nalazi u Trgovištu, a radi se punom parom! (FOTO)
Fabrika, Foto: RTS/Printscreen

radnice

KAKO IZGLEDA FABRIKA KOLAČA? Jedna se nalazi u Trgovištu, a radi se punom parom! (FOTO)

"Od mućenja krema, pripreme kolača, sve ostalo što treba u proizvodnji. Za mene je to trenutno veliko zadovoljstvo", rekla je Ivana Stošić

Objavljeno: 07:37h

Trgovište je opština koja se decenijama klasifikuje kao privredno nerazvijena. Nalazi se na jugu Srbije, u Pčinjskom okrugu i udaljena je od glavnih saobraćajnica. Boljoj privrednoj slici doprinosi fabrika konditorskih proizvoda, koja dve godine posluje u selu Donji Stajevac, a većinski vlasnik je iz Grčke.

Nije lak, ni jednostavan, iziskuje i posvećenost i strpljenje, ali je bez sumnje sladak – posao u fabrici kolača. Među prvima u pogon dolazi Ivana Stošić.

1 / 3 Foto: RTS/Printscreen

"Od mućenja krema, pripreme kolača, sve ostalo što treba u proizvodnji. Za mene je to trenutno veliko zadovoljstvo", rekla je Ivana Stošić.

Različiti su oblici kolača i specifičan ukus po recepturi iz Grčke. Polovina od sirovine koja se upotrebljava se uvozi iz te zemlje. Tonu kolača dnevno ovde pripremi i spakuje 45 radnika koji su iz Donjeg Stajevca, Radovnice, Trgovišta.

"Većinom je ručni rad, to je 65 odsto, a ostalo, 35 odsto je mašinski, odnosno automatizovano", rekao je Srećko Manić, direktor fabrike "Top biskit" u Trgovištu.

Period korone je i za ovu fabriku konditorskih proizvoda bio težak, a najteže je pronaći tržište, kažu u rukovodstvu. Od ukupne proizvodnje izvoze četvrtinu.

"Trenutno je nastalo jedno naglo poskupljenje repromaterijala, koje nam dodatno otežava pronalaženje tržišta. Naravno, pronalaženje tržišta nam olakšava niska cena, koju mi trenutno nećemo moći da postignemo", kazala je Jagoda Đorđević iz fabrike "Top biskit".

"To je investitor koji je došao iz Grčke, i koji je ovde uložio i trud i rad, i prepoznao naše mesto kao mesto gde bi mogao da proizvodi te kolače", navela je Miljana Zlatković Stojanović, predsednica Opštine Trgovište.

Za svakog zaposlenog u privatnom sektoru opština Trgovište ove godine opredeljuje 60.000 dinara, kao pomoć privredi.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.