TUGA! PREMINUO DR BOŽIDAR BOJOVIĆ
Božidar Bojović, Foto: Profimedia

Tuga

TUGA! PREMINUO DR BOŽIDAR BOJOVIĆ

Danas je preminuo dr Božidar Bojović, istaknuti i voljeni ljekar iz Podgorici. On je bio osnivač i prvi predsjednik Srpske narodne stranke

Objavljeno:

Danas je preminuo dr Božidar Bojović pedijatar endokrinolog, istaknuti i voljeni ljekar iz Podgorici. On je bio osnivač i prvi predsednik Srpske narodne stranke. Sahrana je sutra u 14 na Čepurcima.

Prof. dr sci Božidar M. Bojović, rođen je 1938. godine u Potpeću, gde mu se porodica doselila između dva svetska rata iz Zminice (Šaranci). Višu realnu gimnaziju je završio u Pljevljima, Medicinski fakultet u Beogradu, Socijalnu pedijatriju i specijalizaciju iz pedijatrije završio je u Beogradu, specijalizaciju iz dijabetologije i endokrinologije u Zagrebu na ‘Zavodu za dijabetes endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac ‘. Doktorsku disertaciju pod naslovom “Epidemiologija gojaznosti kod djece školskog uzrasta u SR Crnoj Gori sa posebnim ispitivanjem njenog uticaja na metabolizam ugljenih hidrata“ odbranio je 1980.godine u Novom Sadu. Kao lekar radio je u Rožaju, Kotoru i Podgorici.

Formirao je prvo odjeljenje dječje endokrinologije na Dečjoj bolnici (klinici) u Podgorici. Prvi je profesor pedijatrije i osnivač Katedre za pedijatriju na Medicinskom fakultetu u Podgorici, viziting profesor na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu. U okviru stručnog usavršavanja boravio je na više poznatih centara u Evropi i Americi. Održao je više predavanja po pozivu na medicinskim fakultetima u Beogradu, Zagrebu, Skoplju, Novom Sadu, Srbinju, Nišu, Biran je zvanja primarijusa, naučnog savetnika i eksperta za medicinsku nauku. Mentor je i član komisija za odbranu magisterijuma i doktorata nauka na medicinskim fakultetima u Beogradu, Zagrebu, Skoplju, Noom Sadu i Farmaceutskom fakultetu u Beogradu. Rukovodilac, glavni istraživač i saradnik u više naučno-istraživačkih projekata, od kojih tri međunarodna.

Objavio je preko 250 stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim časopisima, zbornicima radova i kongresima. Autor je 15 monografija i jedog univerzitetskog udžbenika i koautor u 12 monografija i dva univerzitetska udžbenika. Recezent u više stručnih i naučnih publikacija.

Bio je predsednik Udruženja endokrinologa Jugoslavije u dva mandata i predsjendik Udruženja pedijatara Crne Gore. Član je Odbora ѕa medicinsku nauku i Odbora za demografska istraživanja Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Udruženja kliničkih endokrinologa Amerike, Balkanske i Mediteranske medicinske unije. Član je uređivačkih saveta i izdavačkih odboora više domaćih i stranih časopisa iz oblasti pedijatrije, endokrinologije, dijabetologije i bolesti metablizma. Dobitnik je Zlatne povelje Univerziteta Crne Gore, Zlatne plakete Srpskog lekarskog društva, Zlatne povelje Društava za borbu protiv šećerne bolesti Jugoslavije, Zlatne povelje za borbu proti šećerne bolesti Crne Gore, Zlatne povelje medicinskog časopisa Medikal. Aktivno se bavio šahom. Titulu majstorskog kandidata u šahu osvoio je 1961. godine i kasnije potvrđivao na više turnira. Oženjen, otac troje dece i deda šestoro unučadi. Govorio je engleski, služio se ruskim i francuskim jezikom. Živeo je u Podgorici.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.