DOKTORKA GAVRILOVIĆ O SMRTI STEVANA JELOVCA: "Ovo su simptomi koji mora obavezno da se prijave lekaru"
Dr Tamara Gavrilović, Foto: Printscreen/K1

obratite pažnju

DOKTORKA GAVRILOVIĆ O SMRTI STEVANA JELOVCA: "Ovo su simptomi koji mora obavezno da se prijave lekaru"

Kako je dr Gavrilović objasnila, kompleksni zdravstveni pregledi predviđeni su dvaput godišnje

Objavljeno:

Srpska košarka oprašta se od Stevana Jelovca koji je preminuo od posledica moždanog udara u 32. godini. Minut ćutanja i muk u „Pioniru“, košarkaši „Crvene zvezde“ i „Cibone“ odali su počast preminulom srpskom košarkašu.

O tome mogu li se sprečiti ovakve tragedije na sportskim terenima i koliko često sportisti idu na zdravstvene preglede jutros je u „Uranku“ na televiziji K1 govorila dr Tamara Gavrilović, pomoćnik direktora Zavoda za sport i medicinu sporta.

- Vest o smrti Stevana Jelovca bila je šok za sve nas, i za one koji su ga poznavali i za one koji su ga gledali na terenu i za njega navijali. Nažalost, ovakve tragedije nisu retke ni kod nas ni u svetu, i o zdravlju sportista moramo više da govorimo – kazala je dr Gavrilović na K1. – Naš Zavod postoji već 65 godina i mi smo posvećeni preventivnim pregledima sportista koji su obavezni za sve aktivne učesnike u sportu, i za decu i za vrhunske sportiste. Imamo i konzilijarni tim lekara koji preporučuje dalju dijagnostiku ukoliko rezultati pregleda na to ukažu.

Stevan Jelovac
foto: Starsport©

Kako je dr Gavrilović objasnila, kompleksni zdravstveni pregledi predviđeni su dvaput godišnje.

- Pregledi su obavezni na šest meseci, traju oko dva sata i obuhvataju laboratorijske analize krvi, testove opterećenja na traci ili biciklu, kardiološki pregled sa ultrazvukom srca... Nažalost, uvek postoji mogućnost da uprkos detaljnim pregledima neke promene ili anomalije ostanu skrivene. One mogu biti urođene ili posledica virusa, vaskularnih promena.

Dr Gavrilović kazala je da o moždanom udaru Stevana Jelovca nema detaljne informacije, ali je objasnila kako može doći do pokretanja tromba kod profesionalnih sportista.

- Tromb može nastati i pokrenuti se usled neke povrede koja nije sanirana, to može biti prelom ili naprsnuće. Nadalje, u vreme pandemije virusa korona posebno se moraju pratiti sportisti koji su preležali kovid zbog postkovid sindroma koji može trajati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Znamo da kovid dovodi do poremećaja u koagulaciji krvi te se mora pratiti d-dimer. Mnogi ne znaju da poremećaje u organizmu može izazvati i „na svoju ruku“ uzimanje različitih suplemenata i preparata – objasnila je dr Tamara Gavrilović u „Uranku“.

Doktorka Tamara Gavrilović naglasila je da je prilikom pregleda neophodno da sportisti, bez obzira na to da li se sportom bave rekreativno ili profesionalno, lekarima ukažu na svaku pa i najmanju tegobu.

- Ma koliko neki simptom delovao bezazleno, mora se preneti lekaru – naglašava dr Gavrilović . – Nikako ne treba suplemente uzimati na svoju ruku i nikako se ne lečite sami. Zdrav sport je rekreativni sport, onaj kojim se bavimo dva do tri puta nedeljno, umereno. Profesionalni sportisti izloženi su ekstremnim fizičkim i psihičkim naporima i zabluda je misliti da su oni oličenje zdravlja. Zbog toga su redovni pregledi krucijalni za njihovo zdravlje.

(Espreso / Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.