KOJA HRANA MOŽE ODLOŽITI MENOPAUZU, A KOJE JE UBRZAVA? Naučnici preporučuju da jedete 1 namirnicu!
Ilustracija, Foto: Profimedia

NAUČNICI OBJAŠNJAVAJU

KOJA HRANA MOŽE ODLOŽITI MENOPAUZU, A KOJE JE UBRZAVA? Naučnici preporučuju da jedete 1 namirnicu!

Menopauza je period života koji mnoge žene povezuju sa raznim izazovima, testovima i preprekama, kako na fizičkom, tako i na mentalnom nivou

Objavljeno:

Ukoliko imate preko 45. godina, naučnici preporučuju da jedete jednu namirnicu koja može uticati na menopauzu.

Menopauza je period života koji mnoge žene povezuju sa raznim izazovima, testovima i preprekama, kako na fizičkom, tako i na mentalnom nivou.

Simptomi sa kojima se najčešće suočavaju žene u menopauzi su valunzi (talasi vrućine), pojačano znojenje, nesanica, nagle promene raspoloženja, izostanak menstruacije, usporen metabolizam, problemi sa kostima, osteoporoza.

Obično se javlja nakon 45. godine, ali može se javiti i ranije, ali i znatno kasnije.

Pojava menopauze najviše zavisi od zdravlja žene, kao i od mnogih drugih faktora.

Iako ovaj dijapazon simptoma zaista zvuči neprijatno, menopauza ne mora biti period negativnosti. Kako će uticati na vas, zavisi isključivo od vas.

Uz pravilnu i izbalansiranu ishranu, fizičku aktivnost, tehnike opuštanja i vedar duh, zaista i u menopauzi možete živeti savršeno srećno i zadovoljno.

Namirnice i menopauza

Ako ipak želite da odložite menopauzu i još malo sačekate, to možete učiniti na prirodan način, odnosno preko namirnica koje konzumirate. Jelovnik na kojem su plava riba, mahunarke, posebno sočivo i grašak, kao i ostalo povrće, menopauzu može odložiti za čak godinu i po dana.

Sa druge strane, ishrana u kojoj prevladavaju ugljeni hidrati može ubrzati dolazak menopauze, tvrde naučnici sa britanskog Univerziteta u Lidsu.

Oni takođe napominju da ugljeni hidrati utiču na prestanak stvaranja ženskih polnih ćelija, dok ih mahunarke, sa druge strane, podstiču, što odlaže menopauzu.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Sensa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.