IZNENAĐUJUĆE ČINJENICE O ZIMSKOJ DECI: Kažu da su inteligentnija od vršnjaka, ali i da imaju teži život!
Zima, Foto: Profimedia

DA LI STE ZNALI?

IZNENAĐUJUĆE ČINJENICE O ZIMSKOJ DECI: Kažu da su inteligentnija od vršnjaka, ali i da imaju teži život!

Procenat dece rođene od neudatih majki, majki tinejdžerki i majki koje nisu završile srednju školu rastao je svake godine u januaru

Objavljeno: 12:55h

Naučnici su prilično fascinirani efektom koji godišnje doba ostavlja na nas, na naše zdravlje i opšte stanje. Posle mnogobrojnih istraživanja evo šta su otkrili.

ZIMSKE BEBE DOLAZE IZ MANJE PRIVILEGOVANIH PORODICA

Procenat dece rođene od neudatih majki, majki tinejdžerki i majki koje nisu završile srednju školu rastao je svake godine u januaru, tokom perioda od 1989. do 2001. godine. Razlog? Jedan od razloga jeste pretpostavka da siromašnije porodice nemaju klima uređaje, što znači da imaju manje seksa tokom vrelih letnjih meseci - što za posledicu ima rođenja u proleće - i verovatnije je da će voditi ljubav u proleće, i, posle devet meseci, eto je beba u januaru!

KRUPNIJE SU

Posmatrajući statisktiku, naučnici su pronašli da su deca rođena u zimskim mesecima duža nego ona rođena leti. Do svoje šeste, sedme godine, zimska deca su teža, viša i imaju veći obim glave od svojih vršnjaka rođenih u druga godišnja doba.

IMAJU TEŽI ŽIVOT

Bebe rođene u januaru, februaru i martu obično u životu steknu manje obrazovanja, manje su zdrava i manje su plaćena. Zašto? Istraživači kažu da to ima veze sa onim što smo prethodno rekli o majkama tinejdžerkama, i sa teškoćama sa kojima se one susreću.

INTELIGENTNIJA SU OD VRŠNJAKA

Kako sad to? Prema zajedničkom američkom i australijskom istraživanju, u kome su naučnici posmatrali razvoj 21.000 dečaka i devojčica, pokazalo se da su zimska deca imala bolje rezultate na testovima inteligencije od svojih vršnjaka!

MANJE SU SKLONA MULTIPLA SKLEROZI

Kod njih ređe dolazi do ove teške bolesti. Svi smo čuli da zdravlje majke može uticati na zdravlje bebe. Ali, da li ste znali da i vreme začeća takođe može uticati na zdravlje bebe? Naučnici sa Oksforda su došli do zaključka da bebe rođene u novembru imaju najmanje šanse da dobiju multiplu sklerozu, dok bebe ZAČETE u zimskim mesecima imaju najveće šanse. To je zbog toga što trudnice dobijaju manje vitamina D tokom zime.

Zima, Sneg, Deca
foto: Profimedia

ČESTO SE DEŠAVA PREVREMENO ROĐENJE

Bebe začete u maju imaju veće šanse da se rode ranije. Istraživači sa Prinstona su posle analize raznih podataka, i pošto su zanemarili sociološki status majki, otkrili su da bebe koje su u zimskim mesecima došle na svet imaju 10 odsto veće šanse da budu prevremeno rođene. Izgleda da je jedan od značajnih faktora što tada vlada sezona gripa.

ZIMSKA DECA SE LEPŠE PONAŠAJU

Jednostavnim posmatranjem ponašanja ove dece, naučnici su zaključili da imaju lepše manire u ponašanju od ostale dece. Jedan nula za njih!

DEPRESIVNIJA SU

Postoji veći rizik da se kod njih razviju neurološki poremećaji, uključujući tzv. sezonski afektivni poremećaj (zimska depresija), bipolarnu depresiju i šizofreniju. Naučnici uzrok pronalaze u količini svetlosti kojoj su novorođena deca izložena, odnosno njenom nedostatku.

IMAJU SLABIJE KOSTI

Još jedna karakteristika vezana za sunčevu svetlost. Letnje bebe su, kažu naučnici, u proseku više za pola centimetra, i koštana masa im je za 13 kvadratnih centimetra veća nego kod zimskih beba. Krivac za to je apsorpcija vitamina D majki u poslednjoj fazi trudnoće.

SKLONIJE SU ALERGIJAMA NA HRANU

Čini se da u današnje moderno doba većina dece ima neke probleme sa alergijama na hranu. Među njima najveći je broj beba rođenih u zimu.

1 / 1 Foto: Profimedia

(Espreso / Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.