PRIČA "ZLATOKOSE" (12) IZ RZINJA ODUŠEVLJAVA SVE: Ima sve što i druga deca, ali dan počinje RANOM ZOROM (VIDEO)
Anđela Dukanac, Foto: Printscreen/Youtube/Info LIGA Ivanjica

JEDINSTVENA

PRIČA "ZLATOKOSE" (12) IZ RZINJA ODUŠEVLJAVA SVE: Ima sve što i druga deca, ali dan počinje RANOM ZOROM (VIDEO)

Kada se vrati iz škola, ova 12-godišnjakinja ne beži od kućnih poslova, ponovo pomaže majci oko muže krava, ali i pravljenja sira i kajmaka

Objavljeno:

Deca su danas zaštićena i ušuškana, a sve ređe su roditelji spremni da ih od malena "kale" i uče stvarnom životu, radu i trudu. Ipak, priča 12-godišnje Anđele Dukanac iz Rzinja kod Ivanjice je sasvim drugačija. Ona živi život koji je umnogome drugačiji od onih vršnjaka, ali istovremeno veoma živopisan i prepun malih i veliki radosti, i praktičnog znanja.

Anđelin dan počinje sa prvim zracima sunca kada pomaže roditeljima da isteraju ovce i krave na pašu, onda se sprema za školu i seoskim, zemljanim putem pešači kilometer do školskog autobusa, prenosi portal "Infoliga" njenu priču.

Kada se vrati iz škola, ova 12-godišnjakinja ne beži od kućnih poslova, ponovo pomaže majci oko muže krava, ali i pravljenja sira i kajmaka. Uz sve to, postiže i da završi domaće zadatke, ali i da bude dobar đak.

"Još od kako sam bila mala pomagala sam mami i tati oko ovaca, gledala sam kako mama muze kravu i naučila ja, a gledam i kako pravi sir. Prvo radim pomalo oko toga, a onda uveče završim sve moje obaveze", priča ova divna devojčica.

Anđela ima i sestru Anastasiju i braću Petra i Pavla, a oni uživaju u blagodatima savremenog života i tehnologija, ali se s druge strane ne libe bilo kakvog posla koji uključuje život na selu. Oni punim plućima užuvaju i u domaćoj hrani i igri na čistom vazduhu, okruženi prirodom.

"Volim prirodu i volim ovde da živim i ne bih menjao ovo za grad. Nije mi teško, može se reći i da je zanimljivo. Volim tati da pomažem u poslovima oko kuće. Čuvam životinje, pomažem i oko drva", priča Pavle.

"U gradu je hrana lošija, vazduh zagađen", dodaje njegov stariji brat Petar.

Deca porodice Dukanac volela bi da se nakon školovanja vrate u svoje rodne mesto i nastave tu svoj život, ali za takvu odluku neophodan im je bolji put.

"Ovde u selu imamo sve, kao i moji drugari, jedino što mi nedostaje jeste put", kaže Anđela.

(Espreso / BlicŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.