METEOROLOG RISTIĆ OTKRIO DA LI NAS OČEKUJU NOVI ZEMLJOTRESI: Izneo i TEORIJU šta izaziva POTRESE
Zemljotres, Foto: Printscreen

POTRESI

METEOROLOG RISTIĆ OTKRIO DA LI NAS OČEKUJU NOVI ZEMLJOTRESI: Izneo i TEORIJU šta izaziva POTRESE

Ristić smatra da je porast temperature na severnoj polulopti ono što se najviše odrazilo na promenu zime, koja je mnogo toplija nego ranijih godina

Objavljeno:

Serija zemljotresa tresla je u novembru Srbiju, kao i druge zemlje regiona, a meteorolog Ivan Ristić ne isključuje da će se ovo događati u decembru, ali i ubuduće.

Ristić, koji već dve godine radi istraživanja o zemljotresima, predviđa da će severnu hemisferu, pa i Srbiju, narednih godina potresati zemljotresi, ali, na sreću, malog inteziteta. Onih razornih, kaže, neće biti.

- I do sada se radilo o malim potresima, oko dva stepena Rihterove skale. Da će se jače tresti bojazni nema - kaže.

Ristić smatra da je porast temperature na severnoj polulopti ono što se najviše odrazilo na promenu zime, koja je mnogo toplija nego ranijih godina. Iako su naučnici utvrdili da sunce i dalje sija istom snagom i da ono nije uzrok ovakvih pojava, on sve to pripisuje elektromagnetnom zračenju.

- Sneg se ne topi od sunca već zračenje prolazi kroz njega i greje zemlju nakon čega krene topljenje - počinje priču Ristić: "Sama temperatura jezgra zemlje je oko 5.000 stepeni. Rusi u inače svojevremeno, bušili rupu ka središtu zemlje ali su se zaustavili na 12-tom kilometru jer su temperature ogromne."

Ristić je rekao i da upravo u tim dešavanjima u dubini zemlje vidi uzroke potresa koji su i kod nas sve češći.

- Prema mojoj teoriji, dolazi do porasta temperature u dubini zemlje i preraspodele energije, zbog čega se dešavaju ti zemljotresi koji su slabiji. Dakle, svakodnevno, i pomalo. Ta toplota koja se oslobađa, ide ka površini zemlje i polako zagreva zemljinu koru. A sve to zagrevanje utiče i na promenu klime - kaže on.

Kako kaže, iako neki ovu teoriju odbracuju, on smatra da je svaki mali zemljotres parametar da se u zemlji nešto dešava.

- Treba da se uradi ispitivanje koje niko nije uradio do sada, i to kako utiču dešavanju unutar zemlje na pojavu "malih" zemljotresa. Temperatura se ne meri još uvek dva metra ispod zemlje, a vrlo je bitna i utiče na klimu. Bavim se numeričkim modeliranjem atmosfere i postoje tri konstante, solarna, konstanta sa ugljen dioksidom i konstanta temperature na dva metra ispod zemlje.Sve tri utiču na temperaturu Zemlje. Treba napraviti studiju vezanu za promenu klime - objasnio je Ristić.

Njegov zaključak dakle je da uzroci globalnog otopljenja leže ispod nas.

- Zemljotresi su proizvod tog globalnog otopljenja i oni ga proizvode. Kako globalno otopljavanje bude napredovalo, biće sve više tih malih zemljotresa - zaključuje on.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.