NAJPOPULARNIJA IMENA ZA DECU U SRBIJI: Na neka od njih ne biste NI POMISLILI, ali ih roditelji DAJU VEOMA ČESTO
Porodica, Foto: Profimedia

statistika

NAJPOPULARNIJA IMENA ZA DECU U SRBIJI: Na neka od njih ne biste NI POMISLILI, ali ih roditelji DAJU VEOMA ČESTO

Kada govorimo o Srbiji, moglo bi se konstatovati da se tradicionalna imena ponovo vraćaju u modu

Objavljeno:

Kako dati detetu ime, jeste jedno od prvih i najvećih pitanja za buduće roditelje. O tome neki razmišljaju dugo, u dogovoru sa porodicom i prijateljima, dok drugi već od početka znaju da će dete nazvati po nekom svom pretku ili dati simbolično ime vezano za neki događaj. Postoji dosta i onih koji se odluče da prate "trendove".

Tako naša sagovornica Miljana objašnjava da joj je odluka o imenu deteta bila od velikog značaja, te da je pažljivo birala.

- Želela sam da osetim neku emociju kad izgovorim ime svog budućeg deteta. A opet mi je bilo bitno i značenje koje to ime nosi. Listala sam spisak srpskih imena na nekom crkvenom portalu i čim sam ugledala ime Senka (pisalo je da znači zaštićena), bila sam oduševljena. Tata je prelomio i rekao to je to, zvaće se Senka- navodi ona, priznajući da ostatak porodice nije, na početku, bio oduševljen odlukom.

- Svi su bili protiv. I moja i njegova mama su rekle da je bezveze i da zvuči mračno. Onda smo im puštali pesmu Zvonka Bogdana "Pred Senkinom kućom", da ih podsetimo da je to staro i divno ime, pa su malo popustile. Inače, suprug se juče vratio iznenađen iz vrtića, jer je čuo da se jedna devojčica zove Violeta. Kaže, pa to ime se davalo 60-tih godina prošlog veka, baš je lepo da neko i danas bira to ime za dete - dodaje ova mlada mama.

Kada govorimo o Srbiji, moglo bi se konstatovati da se tradicionalna imena ponovo vraćaju u modu. Na to, bar, ukazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku za 2020. godinu.

Sofija i Luka su najpopularnija imena koja su davana deci prethodne godine. Odmah uz njih su i ženska Dunja, Mila Teodora, Sara, Milica, Tara, Una, Nađa, Nikolina, kao i muška Lazar, Vasilije, Stefan, Aleksa, Bogdan, Vuk, Filip, Mihajlo, Vukašin.

Dakle, Sofija i Luka vode prvo mesto u popularnosti među imenima u gotovo svim regionima Srbije.

Među ženskim imenima našla su se i Petra, Una, Helena, Lena, Darija, Ema, Zoe, Mia, Mila, Magdalena, Maša, Mina, Đurđa, Iva, Hana, Ajša, Asija, Merjem, Vera, Staša, Danka, Anđelija.

Kada su u pitanju imena davana dečacima, tu su i Viktor, Ognjen, Strahinja, David, Tadija, Ahmed, Andrej, Mijat, Jusuf, Omer, Vukan, Dimitrije, Jakov, Mehmed, Hamza.

Iako često nailazimo na kritike zbog davanja "modernih" imena, ne treba zaboraviti da je ime odluka roditelja i da svako od za njih nosi veoma važnu simboliku i značaj.

Ove godine zabeležen pad nataliteta

U periodu od januara do oktobra ove godine zabeležen je pad u broju rođenih, dok broj preminulih raste, ukazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

"U Republici Srbiji, u periodu januar-oktobar 2021. godine, broj živorođenih je iznosio 50 974. U odnosu na isti period prethodne godine, kada je broj živorođenih iznosio 51 753, beleži se pad od 779 odnosno za 1,5%", navedeno je.

Mortalitet je, pak, u porastu.

"Broj umrlih u Republici Srbiji u periodu januar-oktobar 2021. godine iznosio je 108 379 i, u odnosu na isti period prethodne godine, kada je broj umrlih bio 86 798, beleži se rast od 21 581 ili za 24,9%", stoji u saopštenju.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.