POZNATI METEOROLOG IZNEO NAJNOVIJU DETALJNU PROGNOZU: Očekuju nas VREMENSKE PROMENE
Vreme, Foto: Filip Plavčić

VREME U SRBIJI

POZNATI METEOROLOG IZNEO NAJNOVIJU DETALJNU PROGNOZU: Očekuju nas VREMENSKE PROMENE

U petak osetno hladnije uz kišu, a vrlo je verovatno da će se snežna granica ponovo spustiti i do oko 200mnv te je pojava vlažnog snega ponegde moguća i u nizijama regiona

Objavljeno:

Prema prognozi Marka Čubrila, profesora geografije i zaljubljenika u meteorologiju, u sredu i četvrtak očekuje se osetno toplije uz vetar južnog kvadranta koji na udare ponegde može biti i jak. Slaba kiša je moguća na severu regiona u sredu ujutro, dok se jače pogoršanje uz konkretniju kišu i zahlađenje očekuje na jugu i jugozapadu regiona od četvrtka posle podne. Ta dva dana relativno toplo uz maksimum i do oko 16 steopeni Celzijusa ponegde.

U petak osetno hladnije uz kišu, a vrlo je verovatno da će se snežna granica ponovo spustiti i do oko 200mnv te je pojava vlažnog snega ponegde moguća i u nizijama regiona. Počeće jak severozapadni vetar, dok će se dnevni maksimum kretati od 0 do 6 stepeni Celzijusa.

- Za dolazeći vikend i u ponedeljak sledeće nedelje najverovatnije hladno uz moguće nove padavine te je pojava nešto konkretnijeg snega moguća i u nizijama, posebno u koliko ciklon bude dovoljno jak - kaže meteorolog.

Večernji proračuni, posebno ECMWF-a su značajno umanjili mogućnoist nakog jačeg i dužeg zahlađenja jer postavljaju anticiklon predaleko na sever i njegovo jezgro održavaju nad istokom Skandinavije. Time je prodor hladnog vazduha ka našem delu Evrope oslabljen i uticaj Atlantika bi već oko 12. decembra uz otopljenje mogao postati dominatan.

- Još uvek ima dosta opcija oko razvoja sinoptika, nekog zahlađenja će svakako biti, ali koliko će ono biti jako i dugotrajno ostaje da se vidi. Trenutno proračuni ansamble članova oba modela posle 13. decembra imaju ogroman rasip, neki daju temperature oko gotovo 17 stepeni Celzijsua, dok drugo daju jak mraz i do oko -20 stepeni Celzijusa - zaključuje Čubrilo.

(Espreso / Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.