OVO JE NAJTAČNIJA PROGNOZA VREMENA ZA DUGU ZIMU KOJA NAM DOLAZI: Do sada samo se IZVLAČILI, uskoro sledi OBRT!
Zima, Foto: Printscreen

VREMENSKA PROGNOZA

OVO JE NAJTAČNIJA PROGNOZA VREMENA ZA DUGU ZIMU KOJA NAM DOLAZI: Do sada samo se IZVLAČILI, uskoro sledi OBRT!

Tokom druge polovine zime postoji mogućnost za pojavu hladnih talasa.

Objavljeno: 08:21h

Klimatski izgledi pokazuju da će temperatura vazduha u toku zime 2021/22. godine u Srbiji biti iznad višegodišnjeg proseka

Na osnovu poslednjih rezultata numeričkih klimatskih modela za sezonsku prognozu vremena, (a u skladu sa konsenzusom prognoza Foruma za klimatske izglede za Jugoistočnu Evropu SEECOF), u Srbiji se očekuje zima sa temperaturom vazduha iznad proseka i prosečnom količinom padavina, kažu za Kurir iz RHMZ-a.

- Klimatski izgledi pokazuju da će temperatura vazduha u toku zime 2021/22. godine u Srbiji biti iznad višegodišnjeg proseka, sa odstupanjem do +1°S. Očekivane vrednosti srednje zimske temperatura vazduha biće u intervalu od 1°S do 5°S u nižim predelima, a od -3°S do -1°S u planinskim predelima - navodi Jugoslav Nikolić, direktor RHMZ-a za Kurir.

Izgledi su da će tokom decembra, januara i februara u većem delu Srbije broj mraznih dana, sa minimalnom temperaturom vazduha nižom od 0°S, u nižim predelima, naročito kotlinskim, biti u intervalu od 35 u delu severne i centralne Srbije, do 60 u pojedinim delovima na istoku i jugoistoku Zemlje.

U brdsko planinskim krajevima Srbije se očekuje od 65 do 85 mraznih dana. U pojedinim delovima centralne i južne Srbije očekuje se od 7 ledenih dana, sa maksimalnom temperaturom nižom od 0ºS, do 17 ledenih dana na istoku Zemlje i delu Vojvodine. U višim predelima, tokom zime, očekuje se od 25 do 45 ledenih dana.

Tokom druge polovine zime postoji mogućnost za pojavu hladnih talasa.

Zima
foto: Beta / Dragan Gojić

Klimatski izgledi ukazuju da će tokom zime količina padavina biti u domenu proseka, s tim da se u toku januara očekuje suficit padavina. Očekuje se da će sezonska količina padavina biti u intervalu od 100 mm do 160 mm u nižim predelima, a u brdovito-planinskim predelima od 200 mm do 230 mm.

Prognozira se da će broj dana sa padavinama većim od 0,1 mm tokom zimske sezone u nižim krajevima biti u intervalu od 31(delovi istočne i severne Srbije) do 40 (u zapadnoj i centralnoj Srbiji), a na planinama do 50.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.