KAKO SE PRENOSI HIV I KOJI SU NAJČEŠĆI SIMPTOMI OVE BOLESTI? Dr Martina otkrila i koliko IMA ZARAŽENIH kod NAS!
HIV, Foto: Profimedia, Ilustracija

HIV

KAKO SE PRENOSI HIV I KOJI SU NAJČEŠĆI SIMPTOMI OVE BOLESTI? Dr Martina otkrila i koliko IMA ZARAŽENIH kod NAS!

"Postoji veliki psihološki problem", kaže i dodaje:"Nije lako suočiti se sa tom bolešću".

Objavljeno:

Borba sa epidemijom HIV infekcije na globalnom nivou traje već skoro 40 godina, a prema podacima UNAIDS-a u svetu 37,7 miliona odraslih i dece živi sa HIV infekcijom, a broj inficiranih je u stalnom porastu.

Međutim, broj obolelih od AIDS-a i broj smrtnih ishoda su u značajnom padu, što je pre svega rezultat uspešne anti-HIV terapije ART gde se na mapi sveta nalazi Srbija.

Kakva je situacija u Srbiji?

"Kod nas registrovanih prema Batutu i podacima od pre godinu i po dana postoji 3,000 HIV pozitivnih pacijenata. Od toga se smatra da postoji još 1,000 ljudi koji žive sa HIV-om a nisu svesni", kaže dr Martina Glidžić-Pakenham, infektolog na Infektivnoj klinici.

Kako kaže, najveći je problem kada pacijenti odbijaju terapiju, ali do toga najverovatnije dolazi zbog odbijanja bolesti.

"Postoji veliki psihološki problem", kaže i dodaje:"Nije lako suočiti se sa tom bolešću".

Simptomi

"U najboljem slučaju, infekcija se dijagnostikuje pre nego što se razviju simptomi. To se dešava kada pacijenti znaju da su bili pod izvesnim rizikom, pa se sami testiraju i ukoliko se pre počne sa terapijom antiretrovirusnom, bolji su i rezultati" , kaže Glidžić-Pakenham.

"Danas imamo sreću da se to veoma često dešava i da ne dobijemo pacijente u poodmaklom stadijumu bolesti", priznaje ona i dodaje da postoje i takvi slučajevi, ali mnogo ređe nego pre 20, 30 godina.

Dakle, danas se uglavnom javljaju asimptomatski slučajevi ili sa blagom simptomatologijom.

U najugroženije grupe spadaju pacijenti koji su izloženi rizičnom seksualnom ponašanju, pa kako kaže doktorka Glidžić-Pakenham, to je trenutno i u Srbiji u svetu, najčešći vid transmisije

Bitno je napomenuti da se uprkos brojnim mitovima i predrasudama, HIV ne prenosi rukovanjem, razgovorom, vazduhom, preko bazena i komaraca.

Kada se simptomi jave, to su uglavnom povišena telesna temperatura koja traje duže nego obično, gubitak telesne težine, dijareje, žlezdice po telu, kašalj, glavobolja, kašalj.

Kada se simptomi jave kasnije, u pitanju su teže oportunističke infekcije, ali su tada pacijenti već jako bolesni

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.