PORODIČNI OBROK SE RETKO PRIPREMA, A ČEŠĆE NARUČUJE: Tradicija je spala na telefonski poziv! (FOTO)
Ručak, Foto: Printskrin/RTS

sve se promenilo

PORODIČNI OBROK SE RETKO PRIPREMA, A ČEŠĆE NARUČUJE: Tradicija je spala na telefonski poziv! (FOTO)

Život pun obaveza i trka za novcem učinili su da nije važno gde će se, kada i šta pojesti

Objavljeno:

Zbog načina života i mnoštva obaveza – vremena za zajednički porodični ručak imamo sve ređe. Sa druge strane, kupovina gotovih jela je sve popularnija. Da li je priprema hrane više od toga i zašto je ručak sa porodicom važan?

Život pun obaveza i trka za novcem učinili su da nije važno gde će se, kada i šta pojesti. Porodični ručak postao je običan obrok koji se retko priprema, a češće naručuje.

"I mi stičemo utisak da sve više ljudi hranu nosi, jer zbog brzog života nemaju vremena da je pripremaju kod kuće - priprema hrane podrazumeva odlazak u prodavnicu, pripremu povrća, kuvanje, i na kraju ono najgore, pranje sudova", navodi vlasnik restorana domaće kuhinje Marko Maljković.

Ručak
foto: Printskrin/RTS

Miris tople domaće supe ili vrućeg hleba tek izvađenog iz pećnice kada se porodica okupi na ručku – redak je. Porodični ručak ima dug istorijat. On je i ritualan, donosi osećaj zajedništva, sloge i sigurnosti.

"Sigurno je ritam života, tempo i način života pomerio značaj 'instituta' nedeljnog ručka. Tako da se briše ta granica između dana u nedelji, između vikenda i praznika, i zaista nije važno da li će to biti ručak ili večera, ili bilo koji drugi dan - ali on mora da se dogodi", smatra sociolog Radmila Urošević.

Psiholog Nevena Čalovska Hercog ističe da je porodični ručak i deo naše kulture.

"Mi imamo porodični ručak kao tradiciju u našoj kulturi i ona sigurno donosi puno sigurnosti, ali istovremeno, ako to nekada izostane, ili ako se neko ne pojavi – to onda ima karakter poruke", kaže psiholog Nevena Čalovska Hercog.

Izostanak zajedničkog ručka nije samo izneverivanje običaja, nego je i gubitak dragocenih trenutaka sa najbližima.

Ručak
foto: Printskrin/RTS

Šta kažu građani

Većina anketiranih građana se slaže da je nedeljni ručak važan, ali i da je uslovljen poslovnim obavezama, novcem i drugim.

"Nedelja je taj dan za druženje kada mogu da kupim namirnice, da se okupim sa svojom decom i da uživamo u nedeljnom ručku", kaže jedna sugrađanka.

Anketirani građani kažu i da oni kojima je porodica na prvom mestu uvek nađu vreme za nedeljni ručak.

"Gde se razbiju porodica i kuća, tu nema ni države ni društva, ni naroda, ni plemena, ni crkve, ni vremena", uveren je jedan od anketiranih.

Ručak
foto: Printskrin/RTS

Porodica odoleva promenama

Tradicionalni ručak jedva da je preživeo tranziciju, kažu stručnjaci, ali porodica ipak odoleva. Većina zna gde pripada i kada se odseli i odluči da samostalno živi.

"Mi često izjednačavamo porodično pripadanje fizičkom bliskošću, tako da imamo ideju da naša zajednička adresa određuje porodični identitet, to međutim nije tačno. Ono što određuje kvalitet i pripadanje jeste kvalitet odnosa. Dok smo bliski, i dok imamo dobre odnose u kojima možemo da razgovaramo, da se podržimo, mi možemo i da pripadamo", smatra Čalovska Hercog.

Ritual zajedničkog ručka donosi dobro celoj porodici. Ne dozvolite da vas obaveze otuđe. U zajedništvu i međusobnom poštovanju je opstanak porodice, ali i čitavog društva.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.