STIŽU DVA NOVA LEKA PROTIV KORONE: Evo kome su namenjeni molnupiravir i pakslovid
Ilustracija, Foto: Profimedia

efikasni

STIŽU DVA NOVA LEKA PROTIV KORONE: Evo kome su namenjeni molnupiravir i pakslovid

I molnupiravir i pakslovid su u obliku tableta

Objavljeno:

Od početka pandemije korona virusa, u Srbiji se koristi desetak različitih lekova. Dva nova medikamenta za koje stručnjaci tvrde da su najefikasniji, dobićemo, kako je najavljeno, početkom decembra i to prvi u Evropi.

Reč je o lekovima koji su pokazali visoku efikasnost kod pacijenata sa većim rizikom od težeg obolevanja, kaže direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić i objašnjava kada se oni mogu primenjivati.

Direktorka Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, doktorka Sanja Radojević Škodrić, rekla je da u Srbiju stižu molnupiravir i pakslovid, dva najnovija leka koja treba da predstavljaju dodatno oružje u borbi protiv kovid infekcije.

Ističe da za oba leka struka tvrdi da pokazuju visoku efikasnost u lečenju, te se očekuje da njihova primena pomogne da se bolnički kapaciteti rasterete i broj životno ugroženih pacijenata smanji.

- Molnupiravir stiže u decembru, početne količine su za 50.000 pacijenata, koliko je struka procenila da je potrebno u samom startu ali to nije kraj. Uvek postoji opcija da nabavimo dodatne količine - rekla je direktorka RFZO u Jutarnjem programu RTS-a.

Ističe da smo prva zemlja u Evropi koja je za ovaj lek potpisala ugovor, u isto vreme kada i Amerika, u kojoj se on proizvodi.

To je, objašnjava, važno jer su u vanrednim situacijama početne količine novog leka ili vakcine ograničene, a ovako ćemo ovaj lek imati prvi u Evropi.

- Do sada je proizvedeno oko 10 miliona, Amerika je potpisala na 1.700.000, mi na 50.000, što je procentualno u odnosu na broj stanovnika upravo isti odnos. I zato je jako važno u kom momentu i među kojim zemljama po redu ste potpisali ugovor - rekla je Radojević Škodrićeva.

Sanja Radojević Škodrić
foto: Printscreen/Youtube/K1

Kome je lek namenjen

Naglašava i da ovaj lek ima veliku efikasnost, kao i da je za lečenje važan njegov bezbednosni profil – a to je da stupa u minimalne interakcije sa drugim lekovima, zbog čeka ima široku primenu kod pacijenata koji boluju od hroničnih bolesti.

Oba leka – i molnupiravir i pakslovid – namenjena su pacijentima sa faktorima rizika od obolevanja od težeg oblika kovida 10, a to su oni koji imaju kardiovaskularna oboljenja, dijabetes, gojaznost, maligne bolesti.

Dodatni kriterijum jeste da se lek da u prvih pet dana i da pacijent bude stariji od 18 godina. Što se tiče kliničke slike, molnupiravir se primenjuje kod srednje teške, dok je pakslovid namenjen onima sa lakšom kliničkom slikom.

Direktorka RFZO je istakla da je molnupiravir predviđen za sve sojeve virusa, jer se ne vezuje za spajk protein u kojem dolazi do mutacija.

- Njegov mehanizam dejstava je da se ugrađuje u virusnu RNK i na taj način virus postaje nefunkcionalan, ne može da se umnožava. Potpuno se zaustavlja dalje umnožavanje - ističe Radojević Škodrićeva.

Ovaj lek je od 4. novembra registrovan u Velikoj Britaniji, a 19. novembra podnesen je zahtev i Američkoj agenciji za lekove od koje je stigla pozitivna preporuka za njegovu primenu. Direktorka RFZO kaže da je izvesno da će uskoro biti registrovan i u Evropi.

Što se tiče pakslovida, i tu se, kako kaže, svakog momenta očekuje registracija jer su dokumenta već predata, a rezultati studije su izuzetno dobri.

Kakva je razlika

I molnupiravir i pakslovid su u obliku tableta.

Direktorka RFZO napominje da je važno imati oba leka u protokolu, kako bi zdravstveni radnici imali mogućnost izbora. Oni su se, prema njenim rečima, pokazali kao izuzetno efikasni i bitni u lečenju, iako kao i svi drugi lekovi imaju neke neželjene efekte.

- Molnupiravir je više primenjiv kod šire grupe hroničnih pacijenata, jer pakslovid ima dve komponente i njegova efikasnost se postiže tako što jedna komponenta stupa u interakciju sa drugom – i rada njena koncentracija u krvi raste i efikasnost je jako visoka - kaže Radojević Škodrićeva.

Međutim, napominje da je ograničavajući element to što ovaj lek na isti način može stupiti u interakciju i sa drugim lekovima.

- O tome isključivo odlučuje struka i naši eksperti će o svakom detalju voditi računa i u protokol staviti za koje pacijente je jedan, a za koje drugi lek, i u kojim slučajevima se primenjuje - objasnila je direktorka RFZO.

Prema njenim rečima, da bi se primio bilo koji od ova dva leka, potrebno je da pacijent ima bar jedan faktor rizika.

Govoreći o rezultatima studija, objasnila je da se one moraju precizno i oprezno tumačiti. U tom kontekstu, navela je da je molnupiravir pokazao efikasnost od 50 odsto, a pakslovid 89 odsto.

- Ali pakslovid više stupa u interakciju sa drugim lekovima. Takođe, on ima ovoliku efikasnost ukoliko se primi u prva tri dana pozitivnosti. I u studiji molnupiravira su bili pacijenti sa mnogo težom kliničkom slikom, znači nisu isti pacijenti u obe studije. Ali oba leka su jako visokoefikasna, bezbedna, i to su trenutno dva leka koja se od strane struke preporučuju kao najefikasniji protiv kovida - rekla je Sanja Radojević Škodrić.

Međutim, napominje da nijedan lek ne može da zameni vakcinaciju, ali da je dobro imati ih kao dodatno oružje.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.