ŠTA SE KRIJE IZA TERMINA "CRNI PETAK"?
Crni petak, Foto: Profimedia

DA LI STE ZNALI?

ŠTA SE KRIJE IZA TERMINA "CRNI PETAK"?

Američka istorija je ta koja je zaslužna za ovaj izraz koji danas koristimo, jer je upravo tamo nastao

Objavljeno: 14:01h

Čim dođe novembar, svi počinju da pričaju o danima velikih popusta, padu cena i jeftinom šopingu, odnosno o nadolazećem "crnom petku". I dok je danas upravo taj naziv sinonim za trošenje novca na garderobu i pune šoping molove usled sniženih cena, izgleda da je u prošlosti on označava nešto sasvim drugo..

Američka istorija je ta koja je zaslužna za ovaj izraz koji danas koristimo, jer je upravo tamo nastao. Dok postoji nekoliko varijanti šta je zapravo u prošlosti označavao, jedno je sigurno - sve one i te kako opravdavaju epitet "crni".

Jedna od najrasprostranjenija priča koja se vezuje za Crni petak kaže da zvanična upotreba termina datira još iz 1869. godine i da nema nikakve veze sa kupovinom, jer je taj dan poznat po velikom padu cene zlata što je stvaralo potrese na tržištu plemenitih metala od kojih se američka privreda oporavljala godinama.

Tačnije, dva poznata čoveka sa Vol strita - Džej Gould i Džim Fisk pokušala su da monopolizuju celokupno tržište zlata SAD. Oni su mesecima unazad otkupljivali od manjih deoničara ogromne količine zlata, gomilali ga i tako planirali da utiču na formiranje cene ovog plemenitog metala. Kako bi se dodatno osigurali u zaveru su uvukli i političara Bosa Tvida čiji posao je bio da potkupljuje činovnike na visokim položajima, pa i same sudije.

Bio je petak, 24. septembar 1869. kada je zavera konačno otkrivena. Predsednik Grant je saznao za ovu manipulaciju i naredio Trezoru SAD da u opticaj pusti ogromne zalihe zlata izazvavši tako da cene padnu. Bogatstva su stvorena i izgubljena u tom jednom, jedinom danu, bankrotirao je čak i Grantov zet, ali cilj je postignut - tročlani tandem je finansijski upropašćen, a država je nastavila da kontroliše cenu zlata, dok je i sam termin "crni petak" opstao do današnjih dana.

Međutim, internetom se provlači teorija da je crni petak dobio ime po robovima i ova teorija nema nikakvog utemeljenja u istoriji i uopšte nije tačna.

Izmišljeno je da robovi imaju ikakve veze sa crnim petkom i za to ne postoji nikakvih dokaza, te je ova teorija samim tim netačna.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/zena.blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.