IMATE JOŠ 7 DANA DA SE PRIJAVITE ZA DOBROVOLJNO SLUŽENJE VOJNOG ROKA: Povećana su mesečna primanja
Potpukovnik Zoran Filipović, Foto: EPA/Andrej Cukić

I slušaoci kursa za rezervne oficire DOBIJAJU VIŠE PARA

IMATE JOŠ 7 DANA DA SE PRIJAVITE ZA DOBROVOLJNO SLUŽENJE VOJNOG ROKA: Povećana su mesečna primanja

Kada je reč o proceduri primanja u profesionalnu vojsku, potpukovnik Zoran Filipović naveo je da je ideja svi vojnici već tokom služenja dobrovoljnog vojnog roka obave neophodne procedure za prijem u profesionalnu službu

Objavljeno: 12:24h

Kandidati koji žele da dobrovoljno odsluže vojni rok pod oružjem, imaju mogućost da se u narednih nedelju dana prijave, kako bi u stroj Vojske Srbije stali još tokom decembra ove godine. Osim u centrima Ministarstva odbrane, dobrovoljci se, od skoro, mogu prijavljivati i preko portala e-Uprave i na šalterima “Pošte Srbije".

Potpukovnik Zoran Filipović iz Ministarstva odbrane rekao je u Jutarnjem programu RTS-a da su povećana novčana primanja vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, da je prijava pojednostavljena.

Prema njegovim rečima, do sada su za šest meseci dobrovoljnog služenja vojnici primali oko 125.000 dinara, a od sada će oko 208.000.

Vojska
foto: Ministarstvo odbrane

Takođe, dodaje, ispravljen je paradoks da su slušaoci kursa za rezervne oficire imali manja primanja od vojnika. Oni će od sada kumulativno dobijati 226.000 dinara.

Kada je reč o proceduri primanja u profesionalnu vojsku, potpukovnik Zoran Filipović naveo je da je ideja svi vojnici već tokom služenja dobrovoljnog vojnog roka obave neophodne procedure za prijem u profesionalnu službu.

"Dovoljan je jedan lekarski pregled, čim je sposoban za dobrovoljno, sposoban je za prijem u profesionalnu službu. Bezbednosne i fizičke provere se vrše tokom dobrovoljnog služenja", dodao je potpukovnik Zoran Filipović.

Kandidati koji žele da se prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka mogu aplicirati preko e-uprave i u poštama Srbije.

Prema njegovim rečima, služenje vojnog roka traje šest meseci i vrši se u jednoj od tri kasarne u Somboru, Leskovcu i Valjevu.

Nakon toga, upućuju se u centre za specijalističke obuke, među kojima su oni u Batajnici, Nišu, Kruševcu, Požarevcu. Posle tri meseca obuke u tim centrima, počinje kolektivna obuka za profesionalnu službu.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.