DANAS JE MRATINDAN! Svi koji imaju problem sa OČIMA treba da izgovore 1 MOLITVU
Mratindan, Foto: preentscreen/youtube

praznik

DANAS JE MRATINDAN! Svi koji imaju problem sa OČIMA treba da izgovore 1 MOLITVU

Zato je današnji praznik zavetni dan za sve koji boluju od očnih bolesti

Objavljeno:

Sveti mučenik Stefan Uroš III Nemanjić poznat kao Stefan Dečanski, sin je kralja Milutina i otac cara Dušana.

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu, praznik se naziva Mratindan. I obično se kaže – sveti Mrata sneg do vrata. Ove godine ipak nije tako.

Sveti mučenik Stefan Uroš III Nemanjić poznat kao Stefan Dečanski, sin je kralja Milutina i otac cara Dušana.

Oslepljen, pet godina proveo je kao zatočenik u Carigradu, zadivljujući svojom mudrošću i krotkošću. Kako uči pravoslavlje, kada se navršilo pet godina tamnovanja, javio mu se sveti Nikola i vratio mu vid.

Zato je današnji praznik zavetni dan za sve koji boluju od očnih bolesti.

U znah zahvalnosti, sveti Stefan podigao je hram Visoki Dečani, ispod Prokletija kod Peći, u kojem počivaju njegove svete mošti.

Nekada se na ovaj dan u narodu proslavljao Sveti Martin. Crkvenom odlukom na ovaj dan premeštena je slava posvećena srpskom kralju.

Narod ga je po Svetom Martinu prozvao Mrata.

U skoro svim našim krajevima danas se obeležavaju krsne i zavetne slave. Mnogi su i kršteni njegovim imenom.

OBIČAJI NA MRATINDAN

Ovaj praznik obeležava se uz dosta običaja. Recimo, na Martindan su Stari Sloveni slavili kult vuka koji je istovremeno moćan protivnik i zaštitnik od demona. Tako je nastalo verovanje da 24. novembra Sveti Mrata saziva sve vukove i određuje im koliko ovaca od kojeg domaćina smeju da pojedu te zime tako da nikome ne nanesu preveliku štetu. Otud i običaj da se ovce ne izvode na ovaj dan iz tora.

Veruje se i da ukoliko imate bilo kakav problem sa očima, danas bi trebalo da se pomolite ovom svecu, izgovarajući ove reči:

"Tebi, bogoslavni Velikomučeniče, izvrsnome zaštitniku, prinosi pobedne i blagodarne pesme Crkva, koju ti izbavljaš od zala. I ti, imajući slobodu pred Bogom, oslobađaj nas od svih opasnosti, da ti kličemo:

Raduj se, kralju Stefane, mučenika ukrase!"

U narodu se i danas čuje izreka: "Sveti Mrata, sneg na vrata", kojom je označen početak hladnog i snežnog perioda godine. Veruje se da se na Mratindan predskazuje kakva će zima biti. Ako je dan maglovit zima će biti promenljiva, a ako je vedar i sunčan, biće mraza.

Na Mratindan ništa se ne daje iz kuće, ne prede se vuna niti se šta pere, a ne rade ni obućari i krojači.

U nekim krajevima Srbije domaćin preuzima sve kućne poslove na sebe kako bi porodica imala dobru godinu. Ako odbije da to uradi godina će im biti loša.

(Espreso/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.