ULAGANJE U ZDRAVSTVO! Nakon rekonstrukcije objekta na Limanu i prekida pola veka nemarnosti, u NS novi projekti
Ilustracija, Foto: nsuzivo/Pavle Pejić

novi sad

ULAGANJE U ZDRAVSTVO! Nakon rekonstrukcije objekta na Limanu i prekida pola veka nemarnosti, u NS novi projekti

Više od 9.000 kvadrata sa najsavremenijom opremom i 362 zdravstvena radnika i saradnika

Objavljeno:

Čak 6.500.000 zdravstvenih usluga na godišnjem nivou izvrši Dom zdravlja ,,Novi Sad“, a ipak najfrekventniji objekat na Limanu skoro pola veka je zbog nemarnosti držan u stanju zapuštenosti, sve do oktobra ove godine kada je višedecenijska nepravda ispravljena, na radost građana i zaposlenih u zdravstvu.

Heroji u belom u jeku pandemije podsetili su još jednom na značaj zdravstva u životima svih nas, jer ovu činjenicu zdrav čovek uglavnom nema na umu – kao što kaže čuvena izreka zdrav čovek ima hiljadu želja, a bolestan samo jednu. Ipak, iako je za pojedinca bolest u zdravlju poslednja tema na umu, ulaganja u zdravstvo moraju biti kontinuirana i temeljno planirana i upravo je ovaj aspekt razvoja onaj u kome država pokazuje svoju jačinu.

Direktor Doma zdravlja ,,Novi Sad“ Veselin Bojat, prilikom otvaranja rekonstruisanog objekta na Limanu u oktobru ove godine, izjavio je da je briga o zdravlju građana kontinuirana, a da nije reč o praznoj floskuli, najbolje pokazuju primeri koje je naveo.

– Naše okupljanje ovde je znak da je briga o zdravlju građana neprekidna i da u njoj moramo uvek izlaziti kao pobednici. Otuda pored ovog objekta i Almaška, Adice i Vidovdansko naselje. Otuda dobro organizovan Kovid centar, šest novih ultrazvučnih aparata i otuda je i ovaj objekat dobitnik nagrade za najveću energetsku efikasnost”, rekao je Bojat.

Dom zdravlja ,,Novi Sad“ godišnje realizuje 6.500.000 zdravstvenih usluga

Kako za nsuzivo.rs objašnjava PR menadžer Doma zdravlja ,,Novi Sad“ Zorka Baković, u poslednjih sedam godina pokrenuto je mnogo akcija i projekata koji su unapredili rad zaposlenih, a građanima pružili savremeniji pristup lečenju.

-Mi smo najveća ustanova primarne zdravstvene zaštite u zemlji sa preko 6.500.000 usluga godišnje. Zanovljena je oprema, imamo nove automobile, otvorili smo objekat u Begeču, rekonstruisali objekat u Vase Stajića i na Limanu IV, u toku je završetak radova na izgradnji objekta na Adicama. Očekuje nas renoviranje objekta na Novom naselju i na Bulevaru Mihajla Pupina, kao i izgradnja objekta na Vidovdanskom naselju, precizira Baković.

Više od 9.000 kvadrata sa najsavremenijom opremom i 362 zdravstvena radnika i saradnika

Govoreći o novom ruhu objekta na Limanu, Baković objašnjava da je reč o najfrekventnijem objektu i da su u njemu zastupljene sve službe i dijagnostička podrška.

-Ovo je objekat u koji nije značajno ulagano od njegove izgradnje, pre gotovo pola veka, potrebno je bilo iz higijenskih, bezbedenosnih i funkcionalnih razloga u potpunosti ga rekonstruisati, kaže Baković.

Površina ovog objekta je neverovatnih 9.294,22 kvadrata, sa ukupno 362 zaposlena zdravstvena radnika i saradnika – 96 lekara, 11 stomatologa, 5 biohemičara, 9 zdravstvenih saradnika i 241 medicinskih sestara i tehničara.

Novi projekti uveliko u toku, podrška nadležnih ključna

Ipak, briga o zdravstvenoj zaštiti građana ovde ne staje.

-Pred nama je završetak izgradnje objekta na Adicama i očekujemo da ćemo ga početkom sledeće godine pustiti u rad. U nadi da će epidemija jenjavati i na kraju stati, želimo da obnovimo objekat na Novom naselju gde se nalazi Kovid centar, a koji je poslednje 2 godine pod pritiskom zbog velikog broja pacijenata. U toku je priprema dokumentacije za izgradnju objekta na Vidovdanskom naselju, gde je preko potrebna ambulanta budući da na tom području živi veliki broj građana, objašnjava Baković.

Kako Baković objašnjava svi najveći projekti, od nabavke aparata, opreme, zaštitnih sredstava, pa do obnove i izgradnje novih objekata išli su sa punom podrškom Grada Novog Sada.

-Upravo je ta dobra saradnja i razumevanje razlog što smo mogli da i u vreme pandemije nesmetano radimo. Ne smemo zaboraviti podršku Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, Ministarstva zdravlja, Republičkog Kriznog štaba i, naravno, Vlade Srbije. Svi oni su nam pomogli da i dalje budemo u vrhu ustanova primarne zdravstvene zaštite, kaže Baković.

Podsećamo, jedna od najvećih investicija u zdravstvo u Novom Sadu, osim Kovid bolnice je rekonstrukcija Doma zdravlja na Limanu, najvećeg i najsavremenijeg objekta ovog tipa u zemlji i regionu, u koji je uloženo skoro milijardu dinara, a Novi Sad očekuje još velikih ulaganja u zdravstveni sistem koji će značajno doprineti kvalitetu života građana i zdravlju nacije.

Bonus video:

00:27

Miroljub Pavlović Aleksinac

(Espreso/NS Uživo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.