ZAJEDNIČKO PISMO POGLAVARA TRADICIONALNIH CRKAVA: Rešiti problem verske nastave u školama
Ilustracija, Foto: EPA

rešenje problema

ZAJEDNIČKO PISMO POGLAVARA TRADICIONALNIH CRKAVA: Rešiti problem verske nastave u školama

Predloženo je i da se izbor između verske nastave i nastave alternativnog predmeta vrši na početku prvog i petog razreda osnovnog obrazovanja, kao i na početku prvog razreda srednjeg obrazovanja

Objavljeno:

Poglavari svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Srbiji uputili su danas zajedničku poruku predsedniku države Aleksandru Vučiću, predsedniku Skupštine Ivici Dačiću, premijerki Ani Brnabić i ministru prosvete Branku Ružiću, kojom su ukazali na probleme vezane za izvođenje verske nastave u školama i način prevazilaženja tih problema.

Oni su pozvali sve relevantne institucije u državi da se trenutni status verske nastave u školskom sistemu što pre izmeni i izrazili čvrstu nadu i dobru veru da će Crkve i verske zajednice, zajedno sa državom, po ugledu i praksu iz vremena kada se veronauka vratila u učionice, uraditi sve što je potrebno da se sve nepravilnosti isprave i da se konačno reši ovaj gorući problem srpskog društva i prosvete.

Škola
foto: Profimedia

Patrijarh srpski Porfirije i predstavnici Crkava i verskih zajednice u Srbiji predložili su najvišim državnim funkcionerima da veronauka ponovo dobije status obaveznog izbornog predmeta, da se, po ugledu na Uredbu iz 2001. godine, nastava organizuje na nivou odeljenja, a ne grupa, bez obzira na broj prijavljenih učenika za nastavu, kao i da se časovi održavaju istovremeno sa časovima alternativnog predmeta; Predloženo je i da se izbor između verske nastave i nastave alternativnog predmeta vrši na početku prvog i petog razreda osnovnog obrazovanja, kao i na početku prvog razreda srednjeg obrazovanja, kao i da se zakonom predvidi da se roditelji ili staratelji učenika osnovne škole, odnosno učenici srednje škole, opredeljuju između verske nastave i nastave alternativnog predmeta posle prve ili druge nedelje školske godine tokom koje se organizuje predstavljanje nastave i nastavnika iz oba predmeta.

Predlaže se i da se zakonski reguliše radno-pravni položaj 2.100 veroučiteljica i veroučitelja, kao i da se omogući njihovo zaposlenje na neodređeno vreme, a ističe se da je u neraskidivoj vezi sa pravom Crkve, odnosno verske zajednice, da povuče iz nastave veroučiteljicu ili veroučitelja koji je na njen predlog imenovan, ukoliko njen ili njegov rad u školi, ili postupci izvan škole, nisu u saglasnosti sa verskim učenjem te Crkve, odnosno verske zajednice.

Konačno, predlog je da Crkve i verske zajednice imaju mogućnost da vrše samostalni nadzor nad ostvarivanjem verske nastave u pogledu njene saglasnosti sa sopstvenim verskim učenjem.

Smatramo da celina preloženih rešenja predstavlja sveobuhvatan model koji u punoj meri obezbeđuje poštovanje pojedinačnih i kolektivnih verskih prava i pune ravnopravnosti svih građana u Srbiji, po ugledu na rešenja konfesionalne veronauke u Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju.

Saopštenje su poslali šatrijarh srpski Porfirije, predsednik Biskupske konferencije Svetog Kirila i Metodija i biskup zrenjaninski Ladislav Nemet, Reis-l-ulema Islamske zajednica Srbije Sead ef. Nasufović, biskup Slovačke Evangeličke Crkve a.v. Jaroslav Javornik, biskup Reformatske Hrišćanske Crkve Bela Halas i Veliki rabin Srbije Isak Asiel.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.