SRPKINJA IZ BEČA ZA ESPRESO: "Ovde je HAVARIJA, hoće da nas nateraju da se vakcinišemo, PUNA NAM JE GLAVA"
Austrija, Foto: Espreso/Profimedia

oštre mere u austriji

SRPKINJA IZ BEČA ZA ESPRESO: "Ovde je HAVARIJA, hoće da nas nateraju da se vakcinišemo, PUNA NAM JE GLAVA"

U dogovoru sa guvernerima pokrajina, odlučeno je da će zatvaranje trajati do 13. decembra za vakcinisane i one koji su virus preležali, a za nevakcinisane će važiti iste mere i posle tog datuma

Objavljeno: 20:45h

Austrija je, prema odluci vlade, od danas zaključana u potpunosti. Mere, zbog teške epidemiološke situacije sa virusom korona, podjednako važe za vakcinisane i nevakcinisane, kao i za one koji su preležali koronu.

Beč
foto: Espreso

U dogovoru sa guvernerima pokrajina, odlučeno je da će zatvaranje trajati do 13. decembra za vakcinisane i one koji su virus preležali, a za nevakcinisane će važiti iste mere i posle tog datuma.

Austrija
foto: Profimedia

Naša državljanka iz Beča Miladinka Đ., govorila je za portal Espreso o trenutnim protestima i situaciji u Beču.

- Mere su krenule danas i važe do 13. decembra pa će se dalje odlučivati kako brojevi zaraženih budu rasli ili padali. Rade samo prodavnice, supermarketi, apoteke i pošta. Radno vreme je normalno od 8 do 18 sati, mada u velikim šoping centrima možda rade i do 20 sati, ali nisam sigurna. Ulazi se obavezno s maskom, niko ne traži test ili vakcinaciju u prodavnici, ali sve ostalo je stalo. Poslovi su prebačeni na onlajn onima kojima to dozvoljava radno mesto, škole i vrtići su zatvoreni, a roditelji imaju pravo da odluče da li će decu da šalju u školu, ako se dogovore da većina dece ide, onda se nastava organizuje u školama - započinje priču ona.

Pre lokdauna
Pre lokdaunafoto: Espreso

- Havarija je u Beču, svima je puna glava ovih mera i mislimo da neće imati nikakvog efekta.

Takođe, ona nam je ispričala i kako su protekle demonstracije ljudi.

- U subotu bile demonstracije povodom uvođenja novih mera i izašlo je 35.000 ljudi da protestuje zato što niko ne podržava ove mere i misle da nisu efektivne i da vlada nije dobro osmislila plan od samog početka pandemije. Sva kulturna događanja su otkazana, svi maji i veći koncerti su otkazani, sportski događaji takođe, sve je u zastoju do 13. decembra i onda će se znati šta će biti dalje. - rekla je za portal Espreso.rs.

Za izlazak iz kuće morate imati opravdanje, kako naša sagovornica kaže, izlazak je dozvoljen samo u ovih par slučajeva.

Miladinka Đ
Miladinka Đfoto: Espreso

- Napuštanje stanova je dozvoljeno samo ukoliko imate kućnog ljubimca, ukoliko je neophodna šetnja iz zdravstvenih razloga ili ako neko ima termine u nekim ustanovama koje ne može da pomeri. U svim ostalim slučajevima se preporučuje da ostaneu kući i čuvaju zdravlje ljudi. Ja sam vakcinisana samo prvom dozom, za mene važi da ako moram da prošetam zbog zdravlja ili da kupim nešto u apoteci ili prodavnici bez problema.

Austrija
foto: Profimedia

Svi administrativni poslovi su takođe stavljeni "na čekanje".

- Opština, administrativne jedinice sve je zatvoreno, ako neko recimo treba da se priavi ili odjavi sa adrese to se uglavnom preko mejla radi, ako je moguće, ako nije onda se čeka da korona prođe.

Pre lokdauna
Pre lokdaunafoto: Espreso

Nevakcinisani neće imati ista prava kao vakcinisani građani.

- Ko nije vakcinisan, ako je preležao dobije potvrdu i ima ista prava kao i vakcinisani ljudi, a ako nije preležao i nije vakcinisan sigurno će biti diskriminisan, za sada svako može da ide u prodavnicu, ali kada popuste mere ko nije vakcinisan a nije ni preležao ja ne znam kakva će imati prava, ali ovo je verovatno način da nateraju sve da se vakcinišu.

Austrija
foto: Profimedia

Austrija ne priznaje antigenski test, već isključivo PCR, a verovatno da će taako ostati i ubuduće

- Pre nego što su stupile mere na snagu nisu puštali ljude koji nisu vakcinisani ili nisu preležali virus u kafane, restorane, biblioteke, pozorišta i bioskope, nisu priznavali ni sa antigenskim testom, dok su sa PCR puštali. Za PCR čekaš minimalno 12 sati rezultat pa to retko ko radi, verovatno da će tako ostati i posle ovih mera. - završava naša sagovornica iz Beča.

Vlada Austrije je odlučila da od 1. februara sledeće godine uvede obaveznu vakcinaciju za sve građane. Oko 66 posto austrijske populacije je vakcinisano, što je jedna od najnižih razina među zapadnim državama, a Austrija predvodi po broju zaraženih na kontinentu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.