3 SCENARIJA U OPCIJI! Krizni štab zaseda, polemiše se i o ZIMSKOM RASPUSTU
Ilustracija, Foto: Beta/Slobodan Miljević

glavna tema naredne sednice kriznog štaba

3 SCENARIJA U OPCIJI! Krizni štab zaseda, polemiše se i o ZIMSKOM RASPUSTU

Kon je pojasnio ranije da postoje dve opcije za pomeranje raspusta - jedna je da raspust počne već 15. decembra kako bi se izbegli svi praznici, a druga nekoliko dana pred Novu godinu. Treća opcija je da sre ništa ne pomera

Objavljeno:

Samo što je završio jesenji raspust, a već se polemiše oko zimskog. Epidemiolozi traže da se on pomeri unapred, ali iz Ministarstva još ništa ne najavljuju.

Kako su preneli beogradski mediji, upravo ta tema biće na dnevnom redu prve naredne sednice Kriznog štaba. Za sada važi "regularni" školski kalendar, da zimski raspust počinje 31. decembra, a drugo polugodište počinje 24. januara. . U Vojvodini će datumi biti nešto drugačiji i na zimski raspust đaci odlaze 24. decembra.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je za list "Danas" da postoji "bojazan" da će epidemiološka situacija da se pogorša u narednih deset dana, budući da su deca krenula u školu.

"Smanjenje milionske populacije, treba shvatiti da je milion ljudi u školama u zatvorenom prostoru, dati raspust u tom trenutku je nešto što razmišljamo da je korisno, pogotovo u smislu gripa", izjavo je Kon.

Kon je pojasnio ranije da postoje dve opcije za pomeranje raspusta - jedna je da raspust počne već 15. decembra kako bi se izbegli svi praznici, a druga nekoliko dana pred Novu godinu. Treća opcija je da sre ništa ne pomera.

"Ovo što dolazi iz Evrope je povezano sa delta plus sojem koji još kod nas nije otkriven. Ovo nije predah, daleko je to od predaha mi imamo više od 3.000 zaraženih. Još smo u vanrednoj situaciji, ona nije katastrofalna, ali ne možemo da budemo zadovoljni", izjavio je Kon.

Upozorio je i na velike praznike koji nam stižu, kao što su Sveti Nikola, katolički Božić, pa onda i Nova godina, jer su oni veliki epidemiološki rizik.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je povodom navoda o eventualnom pomeranju zimskog raspusta u školama, da prvo treba razmotriti šta savetuje medicinski deo republičkog Kriznog štaba i onda donostiti odluke. Premijerka je pojasnila da je mišljenja, da dok situacija ide nabolje treba držati stvari ovakve kakve jesu, da bi se dobio prostor za manevar u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije i potrebe za radikalnijim merama.

Prema njenim najavama, narednih dana biće održane konsultacije sa medicinskim delom Kriznog štaba oko epidemiološke situacije i eventualnih novih mera koje bi mogle biti uvedene u zavisnosti od očekivanja daljeg razvoja situacije.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.