Mikrobiolog dr Ćirković: Organizmu treba godinu dana da se oporavi od ANTIBIOTIKA, a Srbi ih piju više nego IKADA
Dr Ivana Ćirković, Foto: K1/Printscreen

antibiotici

Mikrobiolog dr Ćirković: Organizmu treba godinu dana da se oporavi od ANTIBIOTIKA, a Srbi ih piju više nego IKADA

Doktorka ističe da su lekari suočeni sa pritiskom od strane roditelja da pripišu neki antibiotik detetu

Objavljeno: 08:25h

Konzumacija antibiotika u Srbiji porasla je za 20% u poslednjih 12 meseci. Stručnjaci upozoravaju da zbog toga bakterije postaju sve otpornije na antibiotike. Tim povodom u „Uranku“ na K1 televiziji gostovala je prof. dr Ivana Ćirković, mikrobiolog.

Mi smo u pandemiji sa rezistencijom bakterija na antibiotike i ovo je tiha pandemija koja će biti opasnija i imati mnogo više uticaja po zdravlje od kovida. Otpornost bakterija je SZO uvrstila među top deset problema sa kojima se suočava zdravstvo – istakla je dr Ivana Ćirković za K1 televiziju.

Dr Ćirković upozorava da se u Srbiji koriste anbiotici bez lekarskog recepta.

U Srbiji je 65% stanovnika u prethodnih 12 meseci pilo antibiotike na preporuku lekara, ali čak 20% je uzimalo na svoju ruku. Postavlja se pitanje kako dolaze do antibiotika kada je od 2017. godine u apotekama zabranjeno izdavanje antbitioka bez recepta lekara – rekla je dr Ćirković u „Uranku“.

Ona naglašava da antibiotici kao i drugi lekovi nemaju preventivni efekat i dodaje:

Našem organizmu je potrebno godinu dana da se oporavi od jedne kutije popijenih antiobiotika. Uzimanjem anbiotika na svoju ruku nanosimo ogromnu štetu svom organizmu, jer se u našem organizmu nalaze dobre bakterije, a njihova dejstva se narušavaju antibioticima. Bakterije mogu ponovo da postanu osetljive na isti antibiotik, ali samo ako se određeni antibiotici ne koriste nekoliko godina.

Doktorka ističe da su lekari suočeni sa pritiskom od strane roditelja da pripišu neki antibiotik detetu, a da roditelji nisu ni svesni koje posledice antibiotik može imati po dete.

Roditelji su jako uporni u traženju antibiotika za svoje dete, a to ne bi trebalo da bude prvi izbor u lečenju deteta. Antibiotici u dečjem uzrastu mogu izazvati alergijska oboljenja i dovesti do metaboličekih poremećaja, gojaznosti, i nastati autoimuna oboljena – rekla je dr Ćirković

Voditeljka „Uranka“ Bojana Bojović je upitala doktorku da li možemo da preteramo sa probioticima.

Probiotici održavaju homeostazu našeg organizma. Oni pomažu dobrim bakterijama u našem organizmu, koje narušavaju antibitoici, da se vrate u svoje normalno stanje. Ne možemo preterati sa probitocicima ako se poštuju uputstva i preporuke lekara.

Dr Ćirković insistira da se za lečenje protiv kovida ne koriste antibiotici kao na početku.

Najveći broj infekcija respiratornog i digestivnog trakta izazivaju virusi i zato nema opravdanja da se poseže za antibioticima u lečenju protiv korone. Ovo je globalni problem. SZO je izdalo saopštenje da je samo 15% pacijenata, obelelilih od kovida-19, imalo razlog da pije antibiotike, a čak 75% obolelih je pilo antibiotike – istakala je dr Ćirković na K1 televiziji u „Uranku“.

(Espreso / K1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.