Suđenje za ubistvo Olivera Ivanovića: Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnice protiv šest osoba
Oliver Ivanović, Foto: AP

DANAS NASTAVAK

Suđenje za ubistvo Olivera Ivanovića: Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnice protiv šest osoba

U ponedeljak, sa početkom u 9.30 časova, biće nastavljeno suđenje u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini u slučaju ubistva srpskog političara Ivanovića.

Objavljeno:

Suđenje za ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića nastavlja se u danas, a prema rečima advokata jednog od osumnjičenih u ovom slučaju Musa Damatija, trebalo bi da svedoče političari. Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnice protiv Marka Rošića, Nedeljka Spasojevića, Dragiše Markovića, Žarka Jovanovića, Silvane Arsović i Radeta Basare.

- U ponedeljak, sa početkom u 9.30 časova, biće nastavljeno suđenje u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini u slučaju ubistva srpskog političara Ivanovića. Tokom saslušanja u ovom procesu očekuje se da će svedočiti visoki politički zvaničnici - rekao je Damati za Kosovo pres.

U slučaju Ivanovića za sada se tereti šest osoba, dok je, prema navodima Tužilaštva, umešano još najmanje petoro osumnjičenih.

Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnice protiv Marka Rošića, Nedeljka Spasojevića, Dragiše Markovića, Žarka Jovanovića, Silvane Arsović i Radeta Basare.

Oni se terete za krivična dela učešće ili organizovanje zločinačke grupe, zloupotrebu službenog položaja, pomoć u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo, neovlašćeno posedovanje oružja, otkrivanje službene tajne i zloupotrebu službene dužnosti manipulisanjem dokazima.

Tri iste optužnice, ishod sudskog postupka se ne nazire

Ishod sudskog postupka se i dalje ne nazire. Nakon nekoliko održanih ročišta i prigovora na sadržaj optužnice, koje su uložili advokati okrivljenih, Apelacioni sud je krajem prošle godine vratio predmet na ponovno odlučivanje Prvostepenom sudu. Još tada je advokat Dejan Vasić rekao da takav postupak nije do sada zabeležen u sudskoj praksi.

Oliver Ivanović
foto: Kurir

On je tada istakao da u istrazi ništa nije učinjeno da bi se utvrdilo ko je ubio Ivanovića, a još manje ko je ubistvo naložio.

Optužnica je podizana tri puta protiv istih ljudi i za isto krivično delo. Prve dve optužnice vraćene su na dopunu, a odloženo je i pripremno ročište u decembru prošle godine, po trećoj optužnici jer sa albanskog nije prevedena na srpski jezik, iako su prema pisanju medija, optuženi pristali da im se ona pročita na jeziku na kom je napisana, a kasnije dostavi prevedena.

Druga optužnica je bila krajem septembra vraćena tužilaštvu odlukom Apelacionog suda u Prištini koji je usvojio žalbe branilaca protiv odluke prvostepenog suda o potvrđivanju optužnice.

Nova optužnica podignuta je 11. decembra prošle godine, međutim, kako je tada rekla advokatica optužene Silvane Arsović, Jovana Filipović, novom optužnicom se Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara i njena klijentkinja, umesto za "pomoć u izvršenju dela teškog ubistva" sada terete za izvršenje samog ubistva.

U prethodnom postupku održano je samo jedno ročište 11. februara kada su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

Samo nedelju dana kasnije, desetog decembra prošle godine ročište je odloženo na neodređeno vreme.

Do odlaganja je došlo zbog predloga koji je uputio novi advokat optuženog Radeta Basare Tom Gaši. U predlogu se traži da se on izuzme iz postupka, iako kako za sebe kaže, on već godinu dana nije učestvovao u saslušanju Basare, kao ni podnošenju žalbi.

Šest hitaca u leđa lidera GI SDP

Na lidera GI SDP, prema detaljima optužnice, tog 16. januara 2018. godine, u ranim jutarnjim satima pucano je sa 6 hitaca iz auta "Opel astra", bez registarskih tablica i sa zatamnjenim staklima.

Oliver Ivanovic
foto: Pritnscreen

Ubica i jedan ili više njegovih pomagača kobnog jutra vozilom su pratili Ivanovića od njegovog stana u Ulici Lole Ribara, prošavši pored spomenika caru Lazaru, posle čega su ga pretekli i u automobilu sačekali ispred stranačkih prostorija u Sutjeskoj ulici.

Kada je Ivanović stigao blizu kapije dvorišta u kojem su smeštene kancelarije GI SDP, ubica je sa zadnjeg sedišta otvorio vatru na njega.

Prema rezultatima obdukcije, Ivanović je pogođen sa šest metaka u gornji deo grudnog koša.

Atentatori su istim automobilom pobegli prema Medicinskoj školi i, dalje, ka naselju Brđani, gde su u Ulici vojvode Putnika, zapalili "astru". Iako je spaljeno vozilo brzo pronađeno, u njemu nisu otkriveni tragovi.

Tzv. kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je tek 2. decembra 2019, gotovo dve godine posle ubistva, optužnicu protiv šest osoba. Ni danas nisu pronađeni ni ubica ni nalogodavac

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.