ĐACI U KLUPAMA KAO NEKADA! Raspust dao odlične rezultate, jedino od mera ostaju MASKE
Đak, Foto: Profimedia

važno

ĐACI U KLUPAMA KAO NEKADA! Raspust dao odlične rezultate, jedino od mera ostaju MASKE

Kada će početi zimski rasput i da li će biti produžen, narednih dana treba da odluče Tim za škole i Krizni štab

Objavljeno:

Škole u Srbiji od danas će raditi kao što su nekada, pre korone. U klupe će sesti svi đaci. Jedina razlika je što će nositi maske.

Učenici od danas pohađaju nastavu po prvom neposrednom modelu. Do ovakvog obrta došlo je nakon što je produženi jesenji raspust dao i više nego dobre rezultate. Situacija sa koronom bar se u školama potpuno primirila, pa sada svi mogu da sednu u klupe baš kao nekada. Jedino što će nositi maske, ali i to prilikom ulaska u školu sve dok ne dođu u svoje klupe. Tada mogu da je skinu. U momentima kad pričaju u razredu i kada odgovaraju, moraju opet da je stave, a skidaju je kada su u školskom dvorištu.

Upravo zbog dobrih efekata produženog jesenjeg raspusta, polemiše se da i zimski raspust treba pomeriti tako da počne ranije i sprečiti da se virus ponovo razbukti.

Ako zimski raspust počne ranije, sasvim je izvesno da će se deca najbolje snaći. Ni za nastavnike koji treba ranije da zaključe ocene to, kažu, nije prevelik problem. Jedina briga za roditelje jeste šta će sa mlađom decom koja su još u osnovnoj školi. Ko će da ih čuva dok su roditelji na poslu?

Kada će početi zimski rasput i da li će biti produžen, narednih dana treba da odluče Tim za škole i Krizni štab.

Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da je održana 15. sednica Tima za škole gde je utvrđeno da je došlo do postepenog poboljšanja epidemiološke situacije i ubrzanog smanjenja pozitivnih slučajeva, što je ohrabrujuće.

- Nažalost, opšta stopa pozitivnih je i dalje velika. Verujem da su i dosadašnje mere dale rezultate. Od ponedeljka, 22. novembra, u svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji Republike Srbije učenici će pohađati nastavu po prvom neposrednom modelu, što znači da su svi u odeljenju zajedno. Izuzev škola u kojima se odeljenja dele, pa oni idu na kombinovani model ili ako su slučajno prešli na onlajn - naveo je Pašić.

Podsetimo, ovo su pravila za prvi model nastave koji važi od sutra:

Pravila za regularnu nastavu (MODEL 1)

- Časovi traju 45 minuta - Maska se nosi prilikom ulaska u školu sve dok đaci ne dođu u svoje klupe. Tada mogu da je skinu. U momentima kad pričaju u razredu i kada odgovaraju, moraju opet da je stave. Skidaju je kada su u školskom dvorištu - Distanca može biti manja od jednog metra - Fizičko vaspitanje, hor i druge grupne aktivnosti mogu se normalno odvijati pod uslovom da prethodnih 14 dana u odeljenju nije bilo zaraženih učenika - Preporuka đacima i nastavnicima da redovno peru ruke i održavaju higijenu

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.