POZNATO DO KADA VAŽE VAUČERI ZA PUTOVANJA I KOJI JE ROK ZA POVRAĆAJ NOVCA: Više nema dileme
ilustracija, Foto: RINA

POZNATO

POZNATO DO KADA VAŽE VAUČERI ZA PUTOVANJA I KOJI JE ROK ZA POVRAĆAJ NOVCA: Više nema dileme

Ukoliko se putnik ipak odluči za povraćaj novca koji je uplatio za aranžman, a ne za zamensko putovanje, u obavezi su da vrate uplaćene pare najkasnije do 1. februara 2023. godine - objasnila je Matićeva

Objavljeno:

Rok za korišćenje zamenskih vaučera za putovanja produžen je na 31. decembar 2022. godine. Tako će svi putnici koji nisu realizovali putovanja zbog pandemije korone, a aranžmane su delimično ili u celosti uplatili zaključno sa 15. martom 2020. godine, moći da ih iskoriste i otputuju do kraja sledeće godine

To je u četvrtak odlučeno na sednici Vlade Srbije, a ministarka turizma Tatjana Matić kaže da novonastala situacija, koja je prouzrokovana pandemijom koronavirusa, za posledicu ima masovna otkazivanja turističkih putovanja.

- U interesu putnika, a u cilju zaštite turističke privrede i opstanka brojnih agencija i više hiljada radnih mesta, naše ministarstvo predložilo je donošenje izmene ove uredbe. Ukoliko se putnik ipak odluči za povraćaj novca koji je uplatio za aranžman, a ne za zamensko putovanje, u obavezi su da vrate uplaćene pare najkasnije do 1. februara 2023. godine - objasnila je Matićeva.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Juta), savetuje putnicima koji nisu realizovali putovanja zbog pandemije koronavirusa da je najsigurniji način da dođu do svog novca da iskoriste svoja putovanja.

- Nije dovoljno to što su agencije radile samo tri meseca u protekle dve godine da bi se obezbedilo dovoljno novca i da se pokriju troškovi koje su imali. U ovom trenutku turističkih putovanja ima jako malo, a pitanje je kako će se to odvijati zbog epidemije i u narednom periodu - kaže Seničić.

Pare se čekaju

Ukoliko se putnik ipak odluči za povraćaj novca, a ne putovanje, mora sačekati do februara 2023.

Prema podacima "Jute", do sada je iskorišćeno 53 odsto zamenskih putovanja, što je daleko manje nego što se očekivalo da će biti realizovano i to je dovelo do problema egzistencije velikog broja turističkih agencija u Srbiji, jer prema grubim procenama, one duguju oko 20 miliona evra za nerealizovana putovanja.

Podsetimo, turističke agencije obavezale su se da ponude zamenska putovanja za turistička putovanja koja su otkazana ili nisu realizovana zbog bolesti izazvane koronavirusom od 30. aprila 2020. godine. Prema toj staroj uredbi Vlade Srbije, građani koji su uplatili aranžmane do 15. marta 2020. godine imaju mogućnost da se dogovore o zamenskom putovanju koje mogu iskoristiti najkasnije do 31. decembra 2021. godine. Ukoliko zamensko putovanje ne bude realizovano do tog datuma, građani bi imali pravo na povraćaj uplaćenog novca do 15. januara 2022. godine.

Mali prihod turističkih agencija

Aleksandar Seničić kaže da je najveći problem što su agencije imale mali prihod ove sezone. - Realizovano je samo 20 odsto školskih putovanja, a hoteli su potrošili novac koji su preuzeli. Agencije su takođe potrošile novac da bi preživele, tako da je ostala stara uredba, ne znam kako bi se uopšte izvršio povraćaj novca - objašnjava Seničić.

(Espreso/ Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.